Ga naar de inhoud

Knoflooksoep

Er heerst hier gammelheid. Het werk van niet bijster virulente virusjes, degradatiekandidaten uit de derde klasse onderbond.

Ze hebben Champions League posters aan de muur hangen van hun helden Sars en H1N1; ze dromen dat ze ooit grote prijzen pakken (pandemieën, van de hitte knappende koortsthermometers, schuimbekkende slachtoffers), maar dat is hen (miraculeuze mutaties daargelaten) niet gegeven.

Wel bezorgen ze ons plaatselijke rillingen, vage klachten, slapte, rijmende hoestbuien (de huisdichteres), zeurende kiespijn/ bijholteontsteking/(de voltallige eenpersoons RaDa-reda) en tweepersoons pipsheid.

Inmiddels hebben wij een krachtig tegenoffensief ingezet. Het ganse huis riekt naar hete kruidnagelwodka, gemberthee, kippenbouillon, medicinale cognac van Montifaud (door de kenner niet te onderscheiden van gewone), rauwe uien en eucalyptuszalf – en dat dus allemaal door elkaar, hè (ruiken jullie het voor je?).

En vanmiddag kwam daarbij nog het aroma van de knoflooksoep van Johnny van Doorn. Veertig teentjes gaan erin!!! Zuivert het bloed en verhelpt slechte stoelgang, huidirritaties, menstruatieklachten, depressies. Verhelpt vrijwel alles waar een ziek mens aan kan lijden. Ik wou hier (voor zover KNO het toelaten) een loflied aanheffen op die fameuze soep, maar zag dat Piet Paaltjens me voor is geweest (wel zou ik er als ik jullie was wat meer aardappelen in doen – in het aardappelgebruik toonde de Selfkicker onkarakteristieke matigheid).

Het recept staat in Door de weken heen (dagboeknotities). Gek, dat proza van hem werkt op mij bijna even revitaliserend als zijn knoflooksoep en dat terwijl ik vroeger altijd mijn kleinburgerlijke neusje een beetje voor hem ophaalde. Ook als ik hem nu op Youtube zie oreren over de krochten van de geest, kicker ik weer een beetje op.

.

6 reacties op “Knoflooksoep”

  1. Zijn elpee “oorlog en pap’ is een integraal onderdeel van mijn huishouden. En wie nooit als een moderne Bavinck gestaard heeft in zijn magistrale, stralende zon, heeft nooit geleefd!

  2. Een aantal jaren geleden op kerstmiddag (de middag voor kerstavond) nuttigde ik als tussendoortje alleen in een restaurant in Zakopane (Polen) een Slowaakse knoflooksoep (de door mij gewenste paddestoelensoep was op en Zurek had ik de vorige dag al gegeten). Best lekker, vond ik het. Gedurende al die kerstdagen heb ik van vriendinlief moeten horen dat ik uit mijn mond stonk en hoe ik het durfde om op zo een belangrijke dag knoflooksoep te eten. Afgelopen kerst waren we weer eens in Zakopane en wederom kreeg ik het te horen over die soep. Nee, zolang we samen zijn, zal ik nooit meer knoflooksoep eten.

  3. @Adrie: Van Doorns soep is ook in dit opzicht bijzonder: ‘Het wonderbaarlijke van de soep is dat je er nauwelijks een penetrante uitademing aan overhoudt. Terwijl je na een toastje knoflookboter nog best een etmaal kan nawalmen.’ (p. 111, Bezige Bij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *