Ga naar de inhoud

Tegendenken

Mijn favoriete dichtstbijzijnde provincie, de provincie Noord-Holland, bestaat nog steeds. Ja, wel degelijk! De Gedeputeerden zijn (après Ton) ietsje minder gereputeerd en Harry (HCJL voor zijn vrienden) Borghouts is opgevolgd door Johan Remkes.

En ook na het laatste bedrijf van het Koningsdrama (van Man met Koe tot Man zonder 78 miljoen) zijn er nog honderden ambtenaren die dagelijks gewoon plaats nemen achter hun bureau, hun broodtrommeltje placeren, een dossiermap openslaan, even schichtig over hun schouder kijken (is die bullebak van Hooijmaijers wel echt weg?) en zich vervolgens buigen over een nieuwe gebiedsvisie voor Middelzand of de dalende wulpenpopulatie bij Nibbixwoud.

Net als vroeger en toch weer anders. Steeds weer anders.

Zo vertrekt Provinciesecretaris Haro Oppenhuis de Jong  per 1 feruari. Een vertegenwoordiger van de oude garde; onder Haro moesten de ambtenaren (ongeacht hun beleidsterrein) ineens alfabetisch op naam zitten (kamer 8: Schrijnemaker, Spieloos, Sprotman, Suringa, enz.) teneinde de ‘verkokering’ te doorbreken. Hebben jullie ‘m, beste Raarlemmers? Van die dingen, en erger.

In zijn Nieuwjaarstoespraak nam de nieuwe Commissaris van de Koningin, Johan Remkes, het op voor zijn ambtenaren, die zich veel gratuite kritiek moeten laten welgevallen, van burgers en politici. ‘Ongericht prijsschieten op de publieke sector’, noemde Remkes dat. Maar net toen zijn ambtenaren gesterkt het glas wilden heffen op 2011 (‘op Johan!’/ ‘op naar de dertiende maand!’) kwam Remkes met iets nieuws op de proppen.

Tegendenken.

Zijn ambtenaren moeten vanaf nu gaan ‘tegendenken’. Gewoon, ouderwets denken is niet genoeg. De provinciale tegendenker moet  tegenwicht bieden aan politieke ‘wensdenkers’. Dus denken zoals een ambtenaar oude stijl dacht – ‘nou, gooi maar in mijn pet’ / ‘nou, ik denk er het mijne van’/ ‘als ik mijn mond opendoe word ik er subiet uitgereorganiseerd’) kan niet meer. Dat was onder Harry en Haro. De tegendenker heeft kritiek en gééft die kritiek!

                                                        Denker en tegendenker

Remkes is overigens niet de uitvinder van het tegendenken – je kunt het gewoon leren, zie ik, bijvoorbeeld in de deeltijdopleiding Master of Public Administration (MPA) aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

Contracogito ergo sum!

.

4 reacties op “Tegendenken”

  1. En dan te bedenken dat Rodin alle vuile moeilijke klusjes overliet aan zijn ” sterleerling” Camille Claudel.(oa:voeten, ogen, neuzen, monden en handen, want dat kon ie zelf niet echt goed) En er Wel zelf met de eer vandoorging….

  2. Ja maar… als ze nu allemaal gaan tegendenken….iedereen kritiek gaat hebben op iedereen die kritiek heeft…. dan zijn we toch weer teru bij af ? Is het niet stiekem een verkapte oproep van Remkes om alles bij het oude te laten. Misschien moeten ze het tegendenken alfabetisch laten plaatsvinden : in het eerste kwartaal van het jaar mogen de kamers A tm G tegendenken, in het tweede kwartaal H tm N… zoiets. En dat de kamer Z dan aan het eind van het jaar een overtuigende conclusie biedt aan het einde van het jaar? De maakbare publieke sector…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *