Ga naar de inhoud

Geen enk’le gelukte liefdesdaad

Vandaag een rustdag voor de topspelers bij Tata Steel Chess (voorheen Corus, vooorheen Hoogovens) in Wijk aan Zee en wellicht is deze denkpauze een mooie aanleiding om het schaakgedicht te citeren dat ik dit weekend in Bredevoort zag hangen in het Poëziecentrum Nederland.

Schaker

Minnaar van veldslagen, astronomie,
Brugbouw, wichelarij en poëzie,
Geen enk’le liefdesdaad zal meer gelukken:
Ga slapen met uw zestien harde stukken …

Van Vestdijk. Oei, het zou toch niet overbekend zijn? Dat viel mee / tegen. Google moest er even op kauwen voor hij één hit uitspuwde: in PDF, het jaarboek 2005-2006 van …. tata (voorheen geen Corus) mijn allereigenste vereniging HWP Haarlem!!!

 

Wim van Til, de beheerder van het centrum vertelde trouwens dat de ingelijste, door Gerrit Westerveld geïllustreerde poster van het gedicht onlangs zonder bijbedoelingen aan een verstokte schaker cadeau werd gedaan en na twee weken werd geretourneerd vanwegen nare psychische bijwerkingen. Waarom geven ze zo iemand dan ook niet gewoon het niet-confronterende Manlief schaakt?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *