Ga naar de inhoud

Roodgloeiende koppen

‘Non-koppen gevraagd’, kopte het RaDa ooit bij een prijsvraagje dat niet echt aansloeg. ‘Belgische informateur ten einde raad’, ‘Zeer lichte aardschok in zuidelijk Chili’, dat werk.

Instant comaverwekkend moesten de inzendingen zijn, maar dan op lokaal niveau. Te sloom voor De Schoter, te oninteressant voor De Stadskrant.

‘Klant in stadshart weg kwijt’ (HD 25 jan.) had zomaar in de prijzen kunnen vallen (winkeliersvereniging Anegang klaagt over het parkeerbeleid en de bereikbaarheid). Een twijfelgeval in diezelfde krant van dinsdag is: ‘VERDACHTE: GAT IN GEHEUGEN NA AANVAL MET BIJL’

(N.B. Met die bijl kliefde hij de schedel van zijn slachtoffer, het gat zat in zijn eigen geheugen en ontstond spontaan.)

Grapje! Dit is het echte twijfelgeval:

‘Fietsers zonder licht bekeurd’ (HD 25 jan.)

‘Bij een fietsverlichtingscontrole zijn maandagochtend vroeg op het Haarlemse Frans Halsplein binnen een half uur 15 fietsers betrapt op rijden zonder goede verlichting. Zij kregen een boete en moesten te voet verder.’

Of anders, één dag later (HD 26 jan.):

‘Fietsverlichting niet in orde’

‘Bij een fietsverlichtingscontrole maandagavond aan het Frans Halsplein zijn veertien fietsers bekeurd. Twee van hen hadden ook door rood gereden.’

Had een van de vijftien berouwvol een nieuw batterijtje gekocht en werd de rest op de terugweg andermaal beboet? Grote Broer vermeldt het helaas niet, maar waar het mij eigenlijk om gaat, 14 of 15 in een half uur op een van de drukst befietste plekken in de stad (tussen het Station en Haarlem Noord) is sensationeel weinig. Dertig jaar geleden zouden er zeker honderden tegen de (sorry, er is geen weg terug meer) lamp zijn gelopen.

Maandagochtend liep ik in het donker langs de Hagelingerweg. Een kolonne Ichthus-scholieren fietste mij goed zichtbaar tegemoet; aan de overkant reed de dagelijkse fietsfile naar het Gymnasium Felisenum. Tientallen rode achterlichtjes in een feestelijke sliert. Veilig, verantwoord, geen verbalisant die er omkijken naar had, maar ik weet niet (is dat nostalgie?), van mij hadden er best wel wat meer kapot mogen zijn.

.

3 reacties op “Roodgloeiende koppen”

  1. vreest niet Marius,
    Het rijden zonder licht is nog even populeir als vroeger ik fiets ieder ochtend langs de Rijksstraatweg en zeker 1 op de drie heeft geen achterlicht. ik wel natuurlijk…

  2. “Is er een reden waarom je licht het niet doet jongeman?”
    “Ik ben tegen de lamp gelopen agent.”

  3. Ooit heel lang geleden heeft het HD een interview met mij gepubliceerd met de kop: ” Het liefst lig ik de hele dag in bad….”
    (off the record gezegd overigens….)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *