Ga naar de inhoud

Het Spaarne lekt

Het Spaarne stroomt of stroomt niet, dat weet elke Haarlemmer die de Melkbrug en Schoterbrug uit elkaar kan houden. Maar lekt het ook?

Toen een paar weken terug de Wikileaks de kranten blank zetten, rees bij de RaDa-reda al snel het idee van de Spaarneleaks, een vrolijke kleinsteedse parodie op Assanges documententsunami.

Verzonnen intriges in de besluitvorming rond het pontje Belgiëlaan-Spaarnelaan, verbatim verslagen van halfverstaanbaar gekonkel tussen raadsleden aan de tap bij Koops en bestuurlijk handjeklap bij de kar van Lijnzaat. Een geheime lobby om in natte parkeergarage de Appelaar een binnenbad cum saunacomplex te beginnen. Hoogverraad, laagverraad, alle Haarlemse controverses en schandalen tussen het leggen van de eerste steen van de stadsmuur en de laatste steen van het Raakscomplex kwamen in aanmerking. Ik hoefde alleen die 13.000 of zo nepstukken nog maar even te schrijven.

Maar toen was daar ineens Spaarnelek. The real thing. Een initiatief van journalist Max Sipkes en zijn kompanen, opgezet vanuit ‘maatschappelijke betrokkenheid’. Grote Broer het HD wijdde er twee weken geleden een artikel aan. Het klonk goed.

De site van Spaarnelek ademt integriteit en degelijkheid. De kraan in het logo (ontwerp Gerrit van Dijk) loost alvast een eerste druppel, de voorbode van een ferme straal.

spaarnelek

Na twee weken vurig wachten staan we echter nog steeds droog.

De laatste logboekbijdrage betreft een Turkse parkeerwacht die verzuimt (waarschijnlijk Turkse) foutparkeerders bij een Turks café op de bon te slingeren, waar de (waarschijnlijk Nederlandse) aangever liever had gezien dat op die plek bij een Nederlandse kroeg geen auto’s werden aangetroffen door een Nederlandse parkeerwacht. De redactie kan er weinig mee.

Het kan zijn dat ik de grondigheid van Sipkes & co. onderschat (ze studeren nog op een aantal dossiers), maarruh… Moet ik me zorgen maken dat het idee niet aanslaat, of niet genoeg ruchtbaarheid krijgt?

Of – is het mogelijk? – hebben we hier in Haarlem niks te lekken? Zijn er geen doofpotten en is alles in kannen en kruiken?

.

4 reacties op “Het Spaarne lekt”

 1. Daan Zonderland zei reeds
  ‘Tussen Haarlem en IJmuiden
  wonen enkel nette luiden’

  Dus er valt niets te lekken. Logisch ook.
  Want stel dat Bomans het ziet?
  Of Mulisch?

 2. Leuk verhaal. De tijd zal leren of er voor Spaarnelek werk aan de winkel is. En: min of meer continue aandacht zal ook nodig zijn. Misschien heb je het nieuws over een brandbrief van de gemeente over asbest in winkelcentrum Schalkwijk gevolgd? Dat nieuws was het gevolg van een rechtstreeks Spaarnelek. Jammer dat HD dat er niet bijschreef. Volgende keer beter.
  Max Sipkes

 3. Egnassa Huldeblijk

  Geachte redactie van het RaDa,

  Ik heb gisteren nog gelekt (bij deep throat-café d’Oude Florijn). Ik heb daar een vertegenwoordiger van Spaarmelek verteld wat ik wist van digitale informatie, namelijk dat niet kan worden bewezen dat die info net zo lang de tand des tijds kan doorstaan als bijvoorbeeld boeken of stenen (of tanden!). Ik dacht, nog ik ga iets lekken dat iedereen behoort te weten, maar wat onder tafel wordt gehouden door allerlei krachten (Donner en zo). Maar die vertegenwoordiger van Spaarmelek geloofde me gewoon niet. Ja en dan houdt het op natuurlijk!

 4. Marius (RaDa-reda)

  @Max: Ja, continue aandacht, daar zeg je wat… Ik zal bij de eerstkomende onderhoudsbeurt van het RaDa in ieder geval een ‘Spaarnelek-linkje’ toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *