Ga naar de inhoud

Subsidiecriteria

Uw CV-monteur draait het laatste schroefje aan in de combi-ketel en kijkt u aan: “Ik houd rekening met een golf van woede als u straks de rekening krijgt. Ik wil graag aangeven dat ik bij deze reparatie zorgvuldig en eerlijk heb gewerkt.”

Wat een rare man, zou u denken. Het lijkt Pieter Heiliegers wel!

De VVD-wethouder publiceerde vrijdag de lijst bezuinigingsvoorstellen op de susidies in de kunst- en welzijnssector. Het percentage was reeds bekend (10%), evenals het totaalbedrag (3 miljoen euro) en het snijgerei (alles wat scherp of bot is, met uitzondering van de kaasschaaf).

‘Harde keuzes, maar ze zijn wel eerlijk gemaakt’, staat er boven het artikel in Grote Broer het HD.

Is dat nou een ‘hondbijtman’ of een ‘manbijthond’, vraag je je af.

‘Harde keuzes en daarbij volstrekt oneerlijk’, daar baar je als wethouder meer opzien mee, of ‘Willekeur, we hebben er gewoon om gedobbeld’.  Uit het vervolg blijkt evenwel hoe belangrijk die eerlijkheid is voor Heiliegers (voor nieuwe lezers: de Rada-reda-statuten verbieden alle naamgrapjes die u zelf ook kan bedenken).

Heiliegers benadrukt dat er om die voor de gemeente Haarlem unieke eerlijkheid te bereiken zogenaamde ‘criteria’ zijn gebruikt. Strakke criteria zelfs. Ze hebben gediend als leidraad. Bij de afwegingen. Want die zijn gemaakt. Zorgvuldig.

Hij klinkt een beetje alsof hij bij zijn aanstelling als wethouder niet wist dat er zoiets bestond als een criterium. En wat bleek? Toen hij op zijn eerste werkdag op het stadhuis in zijn bureaula keek, vond hij daar bouwpakketten. Het plastic er nog omheen. Criterium efficiency. Criterium zakelijkheid. Criterium hardheid. En eerlijkheid, was dat boffen. Een middagje knutselen met de handigste ambtenaren en hij had zijn setje compleet!

Het bezuinigen was daarna een koud kunstje.

(Wordt vervolgd) 

Deel nul in deze serie: Haarlem Begripvolste Cultuurstad 2011

1 reactie op “Subsidiecriteria”

  1. In de volgende aflevering Heiliegers graag als Scrooge die bezocht wordt door drie criteria. Of als Paris die moet kiezen. Ik wil gewetensnood zien, strijd, wroeging. Of inderdaad, gewoon dobbelen. Dat gebeurt te weinig, het lot laten beslissen, orakeltje in de waterleidingduinen bij Santpoort Zuid en dan lekker in het duister tasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *