Ga naar de inhoud

Ondernemers

Is er leven zonder het bedrijfsleven? Wordt er nog ergens iets ondernomen zonder ondernemers? Hier in Haarlem binnenkort niet meer, als ik het goed begrijp. De gemeente verzakelijkt, heft op, treedt terug, slankt en stoot en poeiert af, doet  steeds minder steeds efficiënter.

En de gemeente onderzoekt, dat  nog wel, al kost het haar een half miljoen. Hoe kan een deel van de afgestoten taken worden overgenomen door het bedrijfsleven? Want in iedere ondernemer, zo luidt de theorie, schuilt een idealist, welzijnswerker, ziekenbroeder, mecenas, natuurbeschermer, altruïst en martelaar voor de goede zaak.

Het is alleen de kunst ze uit de kast te krijgen.

Voor de cynici, soms gaat dat soepeler dan je voor mogelijk houdt.

Neem Eberhard van der Laan, die in zijn maag zit met de massaliteit van de Koninginnedagviering en nou heeft bedacht dat Haarlem wel als bergbezink kan functioneren voor alle oranjekots waar de hoofdstad traditioneel van overstroomt. De Mokummeester (sluw!) heeft Muggenmeester Schneiders gevraagd of hij op 30 april niet een paar lok-evenementen kan organiseren, met leuke rocklok-artiesten, die zóóó hard zingen dat bezopen feestvierders uit Noord-Holland (al dan niet in de waan dat ze op CS zijn) hier ter stede de trein uit rollen.

Ik las het op de voorpagina van Grote Broer het HD (9 feb.), bladerde door en geloof het of niet, al in het regiokatern wierp de eerste ondernemer zich op als burgemeesterredder! Wijbrand Buma van café De Lange Heer wil het dansfeest ‘Buitensporig’ organiseren op het Stationsplein.

De Lange Heer, rinkelde een RaDa-belletje, De Lange Heer…? Was ik daar niet geweest op die zwarte Susuki Swift Koninginnedag twee jaar terug? En jawel, in de archieven stond deze foto.

 

De Lange Heer was toen net geopend. Ze hadden zo te zien een steiger geleend van een bevriend schildersbedrijf en die kunstig op een autodak gemonteerd voor de DJ. De rookmachine werkte al. Het was nog erg vroeg. Ik liep even binnen, de sfeer was gemoedelijk. Mannen in oranje T-shirt hingen slingers en vlaggetjes op, de muziek had al er zin in en het rook naar aangebrande tosti’s. Over de toekomst hadden ze  allerlei ideeën. Bruine kroeg, eetcafé, disco, nachtwinkel, ontbijthoek? Alle opties die ze konden bedenken hielden ze open, werd mij verteld.

Aan hun flexibiliteit zou het in ieder geval niet liggen. Ik gunde de vriendelijke  eigenaar alle succes, zonder te beseffen welke wilde ondernemersdromen hij koesterde. Een festival met een duizendkoppige menigte, een videoscherm dat de Beineshal volledig aan het oog onttrekt en een podium zo hoog dat de gemiddelde huisschilder er hoogtevrees van krijgt. We wachten af. Het zou zomaar kunnen gebeuren.

Kleine ondernemers worden groot!

.

3 reacties op “Ondernemers”

  1. De start was buitengewoon veelbelovend, te oordelen naar de foto. Kom daar in de hoofdstad maar eens om, een Volvo met steiger en rookmachine…

  2. Van mij mag het.Het plein is nu zoooooo saai…hops terrasjes erderop.Podium…Ik speel wel! Houseparty’s ook prima! Lang leve het leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *