Ga naar de inhoud

Oude protheses

Protheses uit de necropolis! Geen kunstgebitten, maar kunstig vervaardigde grote tenen uit Thebe. Ik had (voorgevoel?) de NRC meegenomen naar de schaakclub en toen mijn tegenstander na een snelle blunder was afgedropen, vouwde ik ‘m open en daar was de bijna 3000 jaar oude houten teen van Tabaketenmut.

Een andere teen (600 voor Chr.) was gemaakt van reepjes linnen en lijm. Vrijwilligers, die de teenvervangers onlangs hadden getest, waren vol lof. (Zie hier)

“Moet je zien, wat fantastisch!”, glunderde ik toen Willem Mook even kwam buurten en ook hij zag het bijzondere er meteen van in – oude Egyptenaren die met zoveel geduld, vernuft en toewijding hadden zitten knutselen aan zo’n teen, aan de bijbehorende sandaal en zelfs aan een verloren gegane kunstnagel.

Willem maakte een laatdunkende opmerking over ons eigen tijdsgewricht – jachtig, banaal, oppervlakkig. Vooruitgang was een illusie, daar kwam het op neer, en ik beaamde het gretig.

Alleen, toen ik de pagina omsloeg, was daar een tweeluik van Aisha Bibi, de verminkte Afghaanse van de winnende World Press Photo. Links zag je haar zonder neus en rechts met een siliconen prothese, die haar weer een toonbaar aangezicht geeft.

Het is een tijdelijke oplossing, want de komende acht maanden hopen de artsen uit een Californische kliniek een ‘echte’ neus terug te kweken met behulp van weefsel, bot en kraakbeen uit haar eigen lichaam. Idem dito met de restjes van haar oorschelpen. Het is een langzaam en bewerkelijk proces; het weefsel moet laagje voor laagje (= operatie na operatie) aangroeien. Maar het kan! Wij kunnen het!

Dus dat moet ik onthouden als ik weer eens met een generalisatie over een ver tijdperk of de hele mensheid op de proppen wil komen. Dat er tegenover de woeste klievers en hakkers en neersabelaars ook altijd weer anderen staan, die van alles in het werk stellen om te helen en de pijn te verzachten en die bereid zijn daartoe eindeloos te schaven, boetseren en lijmen.

Generaliseren wordt op die manier alleen wel minder leuk.

.

1 reactie op “Oude protheses”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *