Ga naar de inhoud

Een nacht met de wethouder

De Haarlemse wethouder van financiën en cultuur slaapt slecht. Hij woelt en draait. ‘10%…’ mompelt hij. ‘10%. Drie miljoen euro, Heiliegers…Aan jou de taak.’ Woeste plannen en spookbeelden verdringen zich in zijn hoofd.

 ‘Alle bronzen standbeelden omsmelten en in plaats daarvan replica’s van epoxyhars? Alleen nog strijkers in Haarlemse orkesten? En de blazers collectief ontslaan? Of, als dat onbespreekbaar blijkt: multi-blazers inzetten, die fluit en fagot tegelijk kunnen spelen!?

Denk out of the box, Pieter, je kan het! Schilders dubbelzijdig laten schilderen, hoeveel zou dat besparen, op jaarbasis? Daar zet ik morgen een ambtenaar op. Voor de stadsdichter stel ik een nieuwe versvorm verplicht. Het zogenaamde ‘Haarlems sonnet’: 12,3… nee, 12,6 regels in plaat van veertien. Briljant, precies 10% korting.

Hoewel, dit schiet niet echt op zo…

In de amateursector na 2011 enkel openluchtconcerten en open podia? Dat scheelt verwarmingskosten en onderhoud aan lekkende daken. Over die amateurs gesproken: kan íemand mij uitleggen waarom deze stad 44 zangkoren en -koortjes telt? Of zijn het er 64? Mij dunkt, één groot koor volstaat. Of je nou met zijn vijven staat te kwelen of met 2000… En als ze voortaan repeteren in de Koepel sla ik drie vliegen in één klap: geen zaalhuur, puike akoestiek xc3xa8n bij elke uitvoering een volle bak.

Peuteropvang in musea, deze jongen is vóór. Cultuureducatie voor de allerjongsten. Brengt hoe dan ook geld in het laatje! Die luie suppoosten kunnen behalve op de oude meesters best ook op een paar van die hummeltjes passen en af en toe een luier verschonen…

Weg met de taboes, zeg ik. Er zíjn geen taboes meer! Niets is heilig, niemand is veilig.

Ik weet dat ik er de handen niet voor op elkaar krijg, maar als je het mij vraagt moeten we na 800 jaar dringend weg uit die dure historische binnenstad. Als de burger eens wist hoe zwaar huisvesting drukt op mijn begroting. Frans Hals, Teylers… allemaal A-lokaties. Vervang ze door één mega-museum in de Waarderpolder en je bent klaar. De Vleesch noch Vishal, of wacht, de Heiliegershal. Een unieke unilocatie! Pal naast IKEA!!

Andere optie : digitaliseren die hele rattenplan. Is dit de 21e eeuw of niet? En voor de liefhebbers komt er elke week een diavoorstelling van de topstukken uit de voormalige collectie. In Cinema Palace. Die dooie stillevens uit de Gouden Eeuw en de schuttersstukken verkopen we aan het Guggenheim of het Louvre en de oude meuk uit de depots die we toch aan de straatstenen niet kwijtraken, dumpen we bij Spaarnelanden. Bingo, de gemeente in één klap uit de rode cijfers!

Trouwens, nu McDonald’s toch weggaat uit de Brinkmann-passage: laat die hamburgercowboys het souterrain van de Philharmonie uitbaten. Modern ondernemerschap! Jammer dat je als boekhouder, uh… wethouder tegen zoveel domme behoudzucht opbotst. Anders wist ik er zo nóg een paar: geef iedere Haarlemmer een e-reader met de canon van de Nederlandse letterkunde. Ja, ja, dat kost wat, maar na die eenmalige investering kun je mooi wèl patsboem al die suffe bibliotheken opdoeken. Kassa!

Eisen moet ik stellen, principiële eisen. Alleen, welke? Uitsluitend kunst van vóór 1584? Na 9/11? Louter kunst van vaderlandse bodem? Alleen kunst die mijn moeder mooi vindt? Meer schilderijen met blote meisjes? Wil ik kunst voor dagjesmensen uit Brabant en Limburg, voor Japanners, kunst die zich terugverdient? Of kunst die schuurt, schroeit, stinkt, gist en borrelt en vies afgeeft? Die de gezondheid schaadt en de rijvaardigheid negatief beïnvloedt? Of juist brave kunst die je binnen veertien dagen nog mag ruilen als je het bonnetje nog hebt?

Hé, ik weet wat, waarom niet één wethouder voor cultuur EN financiën? Oh nee… wacht, dat ben ik al.

Keuzes, principiële keuzes, daar draait het nu om. Ik sluit niets uit. Ook niet dat ik op de Grote Markt een protesterende menigte toespreek en zeg: “Haarlemmers, ik wind er niet langer doekjes om. Wij hebben het als gemeentebestuur zo onderhand wel gehad met die kutkunst. Wij zijn er helemaal klaar mee. Ja, schreeuw maar. Jank maar. Deze coalitie laat de boel naar de filistijnen gaan – leve de kaalslag! Er zijn genoeg andere dingen in het leven: dure auto’s, TV, verre vakanties, porno en voetbal. Wie het niet bevalt, verkast maar. In Beverwijk, daar heb je nog kunst. Ik verklaar Haarlem met onmiddellijke ingang tot cultuurvrije zone!”

Ik mag niets uitsluiten. Ik kan ook zeggen: ” Beste Haarlemmers, juist in deze economisch barre tijden stellen wij prioriteiten en kijken wij vooruit. Daarom verdriedubbelt deze stad de subsidies.

Voor de ware kunstaanbidders is er deze eeuw maar één pelgrimsoord en dat ligt aan het Spaarne. Geef mij drie jaar en Leiden zal kwijlen van afgunst, Den Haag scheelzien van jaloezie. Lang leve de kunst!”‘

‘s Ochtends gaat de wethouder van financiën en/of cultuur naar zijn werk en spreekt tot de commissie cultuursubsidies: “Dames en heren, ik heb het helder. Onze bezuinigingscriteria zijn de volgende: 1. Effectiviteit. 2. Efficiency. 3. Zakelijkheid. Heeft u dat? Dan kunnen we beginnen. 10% en geen cent minder. Voor de lunch wil ik dit dossier afgerond hebben.” En zo geschiedt.

.Voorgelezen bij Woorden in de Waagschaal, op 22 feb.

9 reacties op “Een nacht met de wethouder”

 1. En dan hebben ze nog mazzel in Den Haag dat het niet meer kost dan het al kost.Als kunstenaars net zoals loodgieters, aannemers, artsen etc een uurberekening zouden hanteren, wat overigens heel normaal is, dan zouden het kunstenvak wat meer serieus nemen. Het is onze eigen schuld.Hadden we maar wat zakelijker moeten zijn. Een aantal jaren geleden werd mij gevraagd een vioolconcert met orkest te spelen.En wat ik daar dan voor moest hebben. Ik vroeg 1500. Dat vonden ze een beetje veel.Toen heb ik een doorberekening van de uren gemaakt; 2 maanden studeren dagelijks 2uur.Dat maakt 120 uur. 1500:120=12.50 per uur (bruto dat is..). Leek mij toch wel enigsinds billijk…..
  Tegenwoordig geef ik ergo GRATIS http://www.muziekinontwikkeling.nl concerten.Van iedereen, voor iedereen. Aan mij heeft het niet gelegen.

 2. Ik denk dat die bezuinigingen op cultuur de nekslag voor Haarlem gaat worden. Franshals museum, de Hallen, vishal. Hoe je het ook went of keert het trekt toeristen naar de stad. En als ik het Haarlemsdagblad moet geloven, is er laatst een enquxc3xaate gehouden onder 960 Haarlemmers die wilde dat er bezuinigt zou gaan worden op o.a cultuur en de andere evenementen wat toeristen naar de stad trekt.
  Hoe kan je een eens zo levende stad zo in slaap doen sussen denk ik dan maar als oud Haarlemmer.

 3. @ Suzanne trouwens triest dat je nu gratis je muziek moet aanbieden aan alles en iedereen, terwijl het je vak is. Lijkt de acteurs en actrices wereld wel, om meer acterervaring opdoen voor acteurs en actrices die net van de toneelacademie af zijn, Ze meer aangewezen op projecten voor liefdeswerk en oud pappier dan voor naar redelijkheid betaalde projecten.

 4. @ Suzanne. Dyslexie, maar huiver gerust verder, ieder zijn plezier. Ik hoop wel dat je rond kan komen met je vak.

 5. Marius (RaDa-reda)

  @Azazel: Ja, dat regeren per enquxc3xaate heeft mij ook verbaasd. Lekker makkelijk, dat wel.

 6. @ Marinus. Gelukkig zijn het maar 960 Haarlemmers, maar als dat als representatief is voor het gedachtegoed voor de gemiddelde inwoner en inwoonster van de stad dan is het wel treurig gesteld. Ik bedoel. Ik vond oud Burgermeester Pop al een destructieve ramp voor de stad maar als B&W de uitkomst van die enquxc3xaate letterlijk overnemen dan heeft de stad op zijn hofjes na niets meer om toeristen of bezoekers van buiten de stad naar Haarlem te trekken.

  Moest wel lachen om het feit dat ze ook wilde bezuinigen op de topsport in Haarlem. Hebben we die dan nog? Kinheim is naar mijn weten al geen jaren meer kampioen geworden in het Nederlandse honkbal. Alleen binnen de Softbal tak en de judo tak scoren we nog hoog maar of dat publiek trekt geen idee. Alleen de honkbalweek en de softbal week nog maar kennelijk moeten die ook de nek om worden gedraait.
  En in het voetbal tellen we al jaren niet meer mee. Ja een club doet het goed Youngboys maar als je de gehele geschiednis van de club induikt dan duikt de naam Jagernath op waaraan de club zijn bestaan en goede selectie en A en B jeugd heeft te danken. Via via heb ik wel eens gehoord dat het geld om aan die spelers te komen alleen van die familie afkomstig is en een beetje haarlemmer weet waar de naam van die familie aan gelinkt kan worden. Denk maar eens aan de IRT affaire en de heer Chris Jagernath.

  Maar goed kennelijk willen ze in de stad op dingen bezuinigen die juist nog een beetje geld in het laadje brengen. Jammer dat het gedachte goed van me oude stad waar ik geboren en getogen ben zo is geworden. Alles wat die stad nog een beetje leuk maakte gaat daar op de schop en verdwijnt. Ze kunnen daar beter gaan bezuinigen op het ambtenaren aparaat wat daar zo in efficient als ik weet niet wat werkt, daar bespaar je ook veel geld mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *