Ga naar de inhoud

Regels of ritsels?

Regels zijn regels zijn regels, onverbiddelijk zijn onze regels, sinds Rita erkennen wij geen verzachtende omstandigheden, hardheidsclausules, force majeure, spelingen van het lot, bananenschillen op de stoep, vogelpoepjes op het ijs en strontjes in het oog.

Wetten en regels zijn er om te worden nageleefd en toegepast, rechtlijnig en gestreng, waar heb je anders regels voor? Als met onze regels de hand wordt gelicht is het eind zoek, dan heb je binnen de kortste keren alleen nog uitzonderingen, enkel nog mazen en geen wet. Mee eens, iedereen?

Regels dienen te worden gehandhaafd zonder aanzien des persoons, tenzij…

Ik noem een voorbeeld. Stel dat je door slaapgebrek  en een onderdosis caffeïne met je duffe forensenkop de trein instapt zonder je OV-kaart voor de kaartlezer te houden (die die ochtend, exculpeer je jezelf achteraf, aan je lodderig oog werd onttrokken door matineuze folderaars van de politieke partijen). Je beseft het al luttele seconden nadat de trein is opgetrokken en dan kun je alleen nog maar hopen dat de conduct…

“Goede morgen, mag ik uw vervoersbewijs?”

Ik leg meteen een volledige bekentenis af. Sorry, niet gechipt… Ik ben gewoon een domme hufter, veel meer valt er niet over te zeggen, vrees ik. Uit mijn portemonnee vis is zonder veel hoop nog wel twee ongestempelde, datumvrije retourtjes voor dit traject op. Niet geldig, ik weet het…

Het is een ritje van niks (€3,40 retour), de coupé is verder leeg, er zijn geen getuigen, die conducteur ziet blauw licht van een zeldzame intensiteit uit mijn ogen stralen. Zoveel onvervalste eerlijkheid komt hij niet vaak tegen. Hij zou een van die kaartjes zo kunnen stempelen en mij na een korte vermaning een prettige reis wensen. Dankbaarheid zal zijn deel zijn.

OFhij kan de Eerste Wet van Verdonk toepassen en mij die wettelijke boete van 35 euro opleggen, waarna ik zal denken (doorhalen wat niet van toepassing is):

A. Die man heeft gelijk, ik verwijt hem niets. Hij doet gewoon zijn werk. Moet ik maar niet zo stom zijn. Weg van de minste weerstand om een oogje toe te knijpen. Slappelingen zijn er al genoeg. Er moesten er meer zijn zoals hij, dan zou het land er beter voorstaan.

B. Wat een dienstklopper! Regelrukker!! Crypto-fascist!!! Zeventig jaar te laat geboren. Laat hij de echte zwartrijders pakken, ik weet nog wel een paar nachttreinen voor hem waar ze met hele gangs tegelijk in zitten, maar dan zit meneer natuurlijk met zijn voeten op de bank in de eerste klas…

Vanochtend trouwens des te blijer toen het apparaat me nog herkende en ‘prettige reis, abonnement’ tegen me bliepte.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *