Ga naar de inhoud

Burgernet

‘Wonen en leven in een veilige omgeving, dat vindt u toch ook belangrijk?’

Nee, totaal niet, wil ik narrig roepen bij zo’n preliminaire vraag, wat een onzin, doe mij maar een knusse bungalow op de top van een ronkende vulkaan, een doorzonwoning in Tripoli of een woonkern in Fukushima – alleen in dit geval is het Muggenmeester Schneiders die zijn brief zo begint, dus dan bind je nederig in.

Haarlem gaat meedoen aan Burgernet, schrijft hij: wie zich opgeeft kan meespieden naar voortvluchtige of vermiste personen. Dan krijg je een sms-je of telefonische oproep van de politiecentrale zodra er bij jou in de buurt iets loos is. En hoe meer deelnemers, des te fijner de mazen in het net.

Zelf in de achtervolging gaan met lasso, riek of Chinese naakthond is uit den boze. De in de folder afgebeelde burgernetter geeft het goede voorbeeld: die gluurt gedienstig tussen de vitrage door en lijkt allesbehalve sensatiebelust.

Zou er veel belangstelling zijn, vroeg ik me af. Hoeveel burgers willen graag een bijdrage leveren? Zou het soms 2,7% zijn?

De site van Burgernet geeft het antwoord op deze FAQ: Ja, diverse onderzoeken hebben aangetoond dat burgers graag een bijdrage willen leveren aan de veiligheid in hun woon- en werk-omgeving. Tijdens de proef hebben gemiddeld 4,6% van de inwoners van de aangesloten gemeenten zich als deelnemers aangemeld, terwijl was uitgegaan van 2,7%.

Op Burgernet Kennemerland staat een Youtube-filmpje waarop te zien is hoe het net zich sluit om twee tasjesdieven op een rode scooter. Spannend, met woest pompende achtergrondmuziek. Dankzij de heer Smit, slager Pot en een onverstaanbare automonteur worden de onverlaten klemgereden in de Kerkstraat. Als ratten in de val.

Iedereen wordt bedankt voor zijn inzet: ‘We hebben met totaal 364 mensen uitgekeken en de verdachten zijn zojuist aangehouden… Bedankt voor uw medewerking en tot de volgende keer.’

Zo gaat dat!

7000 paar oren en ogen extra voor de Haarlemse politie, wie kan daar tegen zijn? En goed voor de saamhorigheid zal het ook wel zijn, samen boeven en boefjes vangen. Wat ik alleen nog niet begrijp is waarom ik desondanks niet mee ga doen.

.

3 reacties op “Burgernet”

  1. Wat ik ook niet helemaal begrijp is, waarom de burgemeester zijn eigen brief ondertekent met “de heer Schneiders”. Ik bedoel, óf hij een heer is, bepalen toch de anderen? Of heeft een gemeentelijk secretaresse hier last van overdreven ontzag voor haar baas?

  2. Ook fronsend gekeken naar die domme ondertekening, en toen de brief afgevoerd, al wist ook ik niet waarom. Maar toen ik in HD van 7 april het verhaal van Ahmed Aynan las (die met overmacht werd klemgereden omdat hij werd aangezien voor vuurgevaarlijk) wist ik het wel! Pas op voor figuren die in het leger gezeten hebben en daarom in elke zwarte tas een wapenkoffer zien en de politie bellen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *