Ga naar de inhoud

Het derde oog?

Waarom knallen zoveel vogels tegen windmolens en zendmasten op? Jaarlijks overlijdt een kwart van de jonge ooievaars aan zo’n botsing en 6% van de oudere. Professor Graham Martin heeft er onderzoek naar gedaan.

Vogels hebben zijwaarts geplaatste ogen, waardoor ze goed opzij en naar achteren kunnen kijken, maar de kijkhoek naar voren wordt daardoor beperkt vergeleken bij die van de mens. Hun voorwaartse visus gebruiken vogels vooral als ze hun snavel gebruiken (eten, nestbouwen, voederen van jongen), maar amper tijdens het vliegen.

Martin gelooft ook dat vogels niet zijn bedacht op obstakels zo hoog in de lucht, tot voor kort exclusief hun domein. Hier heeft de evolutie nog een inhaalslagje te maken.

Jammer dat er geen ooievaarsprofessors bestaan. Wat zouden die ons voor behartenswaardigs te vertellen hebben over onze eigen blinde vlekken en dode hoeken?

P.S. Overigens komt de Chinese naaktkat maar hoogst zelden in onzachte aanraking met hoogspanningsdraden. Maar daarover een volgende keer.

1 reactie op “Het derde oog?”

  1. Een oplossing is het bouwen van heel erg lage windmolens, maar daar zou de Chinese naakthond dan weer last van kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *