Ga naar de inhoud

Aaibaar beton gezocht

De Haarlemse wegversperring heeft een imagoprobleem. Dit is niet Abidjan, ergens tussen Quattara’s tanks en de laatste trouwe strijders van Gbagbo, maar het uitzicht op onze eigen Kruisweg, die sinds een dag of tien vanaf het Kennemerplein onbereikbaar is voor auto’s.

 De lokale ondernemers staan op hun achterste benen: Musicmaniacs laten de gelijknamige winkel links liggen, Alphenaar is vleugellam, Erotic Discount voelt zich zwaar genomen en volgens een zegsman van coffeeshop Willie Wortel zijn de schokgolven van de plotselinge afsluiting voelbaar tot in de opiumvelden van Afghanistan .

Nou klagen ondernemers altijd, net als automobilisten en OV-gebruikers, maar los daarvan: ik kan begrijpen dat de nietsvermoedende bestuurder die zijn vertrouwde route wil volgen, zo’n roadblock opvat als een affront. En voor de fietser, zich vermeiend op ‘zijn’ Rode Loper, is tussen de betondelen slechts een nauwe uitsparing. Hij moet zich het centrum in wurmen.

Aan de andere kant van het viaduct, bij de Kenaustraat en de Rozenstraat, kan de situatie mij evenmin bekoren. Niet esthetisch, zou je kunnen zeggen. Alsof het niemand ook maar ene reet kan schelen, zou je ook kunnen zeggen.

Kan het anders? Verderop, op het stationsplein staan nu state of the art betonblokken, een soort mega-legostenen. Gaver en gladder. Er staat geen productinformatie of afzender op; het idee is waarschijnlijk dat ze onbesuisde voetgangers tot bezinning brengen.

Dat oogt al iets beter, maar dan nog… Hoe zíet de gemeente ons? De boodschap lijkt te zijn dat de gemiddelde burger hier met dynamietstaven op zak loopt en  met Rambo-achtige nonchalance ieder obstakel op zijn pad opblaast.

Bloemenmeisjes! Het RaDa wil bloemenmeisjes!! Het is lente en de gemeente heeft ze toch al ingehuurd. Ivoor in plaats van beton!!! Laat die meisjes met een glimlach het beleid uitleggen (‘wij willen zo graag de verkeersstromen ontvlechten, meneer’) en alle nietzoblije rijders een narcis opspelden.

Citymarketing, Esther Brasser, Bernt Schneiders, moet ik jullie dan alles voorkauwen?

 

5 reacties op “Aaibaar beton gezocht”

  1. Waarschijnlijk is het adagium dat je voor een lentefrisse klaproos eerst terug moet naar de basis. Het zal uiteindelijk aan dit front wel mooi worden. In ieder geval beter dan de Kennemerplein zijde, waar een mistroostig bronzig Kenau meisje van een ton komt, geflankeerd door een soort van half afgebouwde goelag schuur.
    De stad is motorisch vanuit Noord onbereikbaar. Vast met voorbedachte rade om ‘ons’ door het Zuidtangent monster te laten ontsluiten. De Beijneshal-P kan wel sluiten, alhoewel ik daar nog een goede toekomst voor zie weggelegd als mega-fietsenstal (onee we hebben al een bunker) annex bloemenveiling.

  2. Het ziet er niet uit. Lekkerhandig voor de toeristen die voor het bloemencorso van heinde en verre komen. Al zet je alle bloemenmeisjes gehuld in hun truttige jaren vijftig outfitjes en aan hun polsen vastgespijkerde bloemmenmandjes er neer. Schrikken zullen ze, die toeristen van die entree die naar het centrum leid

  3. Je zult maar nietsvermoedend na jaren Haarlem weer eens willen bezoeken, noodgedwongen met je autootje. De bedoeling is om je schroot netjes te parkeren in de Beijneshalgarage, L. Herenstraat want daar in de buurt moet je zijn (Alphenaar). Helaas: je rijdt vanaf de A’damsevaart richting Prinsenbrug. Nadat je de kilometerlange fuik vanwege het stoplicht bij het Prinsen Bolwerk bent gepasseerd (er kan immers een bus vanonder het Jansviaduct vandaan komen!), mag je pas voor het eerst linksaf bij het Staten Bolwerkviaduct richting Kinderhuissingel. Je moet dan helemaal doorrijden naar de Raaksbruggen om vervolgens de Kinderhuisvest weer terug te rijden, Kenaupark, Kenaustraat, L.Herenstraat.

    Velen hebben ooit die Max van den Berg (de Rode Raspoetin) met z’n verkeerscirculatieplan in Groningen voor gek verklaard, maar dit komt ook wel aardig in de buurt. Tuurlijk als Haarlemmer weet ik wel beter en doe ik alles lopend of op de fiets, maar ik kan me wel iets voorstellen bij die ondernemersprotesten in de Via Dolorosa, ehhh… Kruisweg.

  4. Goed beleid van de gemeente. Laat het centrum onbereikbaar zijn voor auto’s, daar wordt het een stuk mooier van. Ben ook voor bloemenmeisjes, verwacht echter ook dan massale scheldkannonades van automobilisten tegen deze vriendelijke wezentjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *