Ga naar de inhoud

Nedergoals

Een opmerkelijk voorstel van de KNVB om voetbaltalent van eigen bodem te stimuleren. Met ingang van volgend seizoen tellen door autochtone Nederlanders gescoorde doelpunten driedubbel.

Voor spitsen uit België verandert er niets. Afrikaanse spitsen en alle andere voetballers met rare uitheemse namen (Gdanga, Growepa, Pngsoi, Crnîc of Nuotakusomidjojko) moeten daarentegen driemaal scoren, wil het punt echt tellen.

Het is de KNVB al lang een doorn in het oog dat onze uit de klei getrokken verdedigers gepiepeld en gedold worden door aanvallers die het spelletje geleerd hebben door in een dorpskraal diep in het oerwoud tegen een ruigharige kokosnoot of een apenschedel te schoppen in plaats van een reguliere jeugdopleiding te doorlopen onder gediplomeerde trainers.

Volgens een KNVB-woordvoerder is van discriminatie geen sprake. “Het staat de clubs vrij hun onbetaalbare zwarte parels aaneen te rijgen tot een elftal. Ze moeten dan alleen wel beseffen dat die importjongens voor een gelijkspel negen keer het doel moeten treffen nadat midvoor Kees van Houteren er eentje in heeft gepeerd voor de tegenpartij. Dat is namelijk gelijk een driepunter. Die afweging is aan de clubs.

Let wel, dit is een pilot, die nog voor allerlei verfijningenen vatbaar is. Je zou bijvoorbeeld met moderne technieken de waarde van een doelpunt rechtstreeks kunnen relateren aan de afstand tussen het thuisstadion en het thuisland van de doelpuntenmaker. Maar we gaan eerst kijken hoe dit uitpakt.

En ere wie ere toekomt, het idee is niet helemaal van onszelf. De marathon Utrecht zette ons op dit spoor: die hadden bedacht dat de hoofdprijs voor een Keniaan €100 zou bedragen en voor een Nederlander €10.000.”

.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *