Ga naar de inhoud

Stikkende tijgers

‘Bezoekers van #Blijdorp zien #tijger stikken http://bit.ly/gGCWm0 en een video van het stikken is te zien op http://youtu.be/STUvFppeA4E

Nee, wacht! Nu niet meteen goedgedresseerd naar die diergaarde klikken, de tijger is dood en misschien al begraven / gecremeerd / tot Frolic verwerkt of wat ze doen met dode tijgers. Die loopt niet weg.

Het bovenstaande was een twittertwietje van Michel van Bergen, hyperactieve freelancefotograaf hier ter stede, en op de een of andere manier schoot het me (afwul pun not deleted) in het verkeerde keelgat.

‘Tijger in Blijdorp blaast zeepbellen’, daar zou ik (mits in de juiste klikgrage stemming) wel even op af gaan, of ‘Rotterdamse tijgers dansen de sirtaki’ of zoiets. Maar wat moest ik hier nou mee?

Misschien komt het wel door dat stiekeme woordje ‘en’. Het suggereert een vanzelfsprekendheid die voor mij niet bestaat. Zo van: ‘Hé jongens, moet je horen! Er is een tijger gestikt. Ja echt, een tijger. In Blijdorp.” – “Oh gaaf / ongelooflijk / chill / best wel triest, Michel – maaruh – dat gaan wij daar met zijn allen toch zeker wel effe naar kijken, hè? Dus kom op met die link!”

Voor mij hoeft het niet. Ik denk niet dat het weekhartigheid van me is. Als de TV beelden brengt over de bestuurder van een zwarte Suzuki Swift in Apeldoorn of een zwarte Mercedes in Alphen aan den Rijn wend ik mijn blik niet af. Maar er is een verschil tussen zien en gaan kijken. Op welke van de onderstaande zou je klikken?

Driejarige peuter stikt in Nutricia bietjespuree en hier kun je het zien.
Boa constrictor stikt in biggetje en hier kun je het zien.
Mama Cass stikt in broodje ham en hier kun je het zien.
Chinese naakthond stikt in Chinese naaktkat en hier kun je het zien.

Afijn, die laatste was alleen bestemd voor onze vaste dwaalgasten. Maar waarom zou je op een stikkende tijger klikken of misschien zelfs wel op een stikkende peuter? Uit sensatiezucht en perversiteit is het voor de hand liggende antwoord. Of juist afstomping?

Het kan ook een gebrek aan inlevings- en voorstellingsvermogen zijn. Ik denk dat ik het videootje niet nodig heb om die tijger te zien lijden. Maar ik geef toe, het ligt ingewikkeld.

Nou, die link staat er nog (zie alinea 1), dus wie zo nodig moet, kan NU zijn gang zijn.

 

3 reacties op “Stikkende tijgers”

  1. Mmmm… interesant. In een linkedinberichtje van Hans Laroes (nog hoofdredacteur NOS journaal) meldde hij vanmorgen dat er deze eeuw nog nooit zoveel mensen naar het 8 uur journaal hadden gekeken als gisteravond (2.9 miljoen). ‘Grote betrokkenheid’ noemde hij het. Maar ik vind dat wat optimistisch. Ik denk dat veel mensen zijn ‘gaan kijken’ naar het journaal van gister.

  2. interesant is verkeerd…interessant had het moeten zijn. Mijn computer heeft sinds vandaag moeite met ss. Hoezo secundair?

  3. Ik wil het niet zien en ben het zelden zo met je eens geweest als deze keer. Nou vooruit, doe dan toch maar het filmpje van de naakthond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *