Ga naar de inhoud

Horizon Verticaal

‘Godt bewaert het schip’ staat er op de afgebladderde gevel van Houtmarkt 7, die waarschijnlijk sinds Anno 1608 door geen kwasthaar meer is gekieteld. In afwachting van een  restauratie antikraakt er in het pand momenteel een kunstenaarsgroep, die onder de noemer Horizonverticaal exposities en filmvertoningen organiseert.

En gisteren was er een erg aardige literaire avond. Eerst reeg Reve-biograaf Nop Maas de anecdotes uiterst soepel aaneen (‘nu wordt het nóg causerie-achtiger!’) en daarna praatte hij ons bij over de dwarsliggerij van Joop Schafthuizen, die de publicatie van deel drie vertraagt. Hinderlijk weliswaar, maar vreest niet, Revianen, juridisch ziet het er niet naar uit dat al het werk voor… uh… (dreadful pun left undeleted) nop is geweest.

Na de pauze proza-tapas: verhalen, fragmenten, brieven, romanpassages, van drie verschillende schrijvers.

A.H.J. Dautzenberg (‘non-fictie bestaat niet’) las een kort verhaal uit Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en (met vlotte assistentie van een dame uit het publiek) twee dialogen uit zijn romandebuut Samaritaan, over iemand die vrijwillig een nier afstaat aan een onbekende. Precies zo iemand schijnt de auteur zelf ook te zijn, al weet ik niet zeker of het een fictieve of een non-fictieve nier betrof. Overigens, die verhalenbundel is 27 keer (overwegend lovend) besproken. Verkoop tot op heden: 1200… Ai. Au.

De Belg Tim Foncke (Aalst, 1978) oogstte de ene na de andere lachsalvo met brieven uit zijn debuut De geachten. Zijn deadpan voordracht was hier niet vreemd aan, maar ook toen ik vanmiddag zelf in het boekje las, schoot ik een paar maal in de lach.

Organisator Robert Schuit /margecartoonist Bandirah (een stadgenoot, stadgenoten!) blijkt als Joubert Pignon bij te klussen als verhalenschrijver en in die hoedanigheid besloot hij (dat doen die jongens gewoon!) overtuigend het programma.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de tentoonstelling van literaire cartoons die er nog tot 7 mei hangt. Emdé, Peter van Straaten, Harry Gijsberts, Bandirah, Trik, Stephan Verwey, etc. Allemaal te zien (en goedkoop te koop) op 1 mei, of op afspraak, maar drie keer bellen, twee keer schoppen tegen de voordeur is ook genoeg als er toevallig iemand binnen is. Het zijn de beroerdsten niet daar aan de Houtmarkt.

P.S. Of nog mooier: bij de Crumb-avond op 28 april

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *