Ga naar de inhoud

Hagepreek

Ja, gut, ik sta daar dan toch wat besmuikt, bij de ‘hagepreek’/ Arondéus- /Thomas von der Dunklezing op het Vlooienveld, geestelijk voorbereid op veel prefab-verontwaardiging en het penetrante aroma van sleetse linksigheid. En lichamelijk niet voorbereid op de avondkilte – een heupflaconnetje vieux zou goed van pas zijn gekomen.

Na een kwartier wegsneaken en op tijd zijn voor de aftrap van Real-Barcelona, het kan nog.

Maar hé, de verplichte preambules worden niet nodeloos gerekt en dan is daar (surprise, surprise!) ex-gedeputeerde Cornelis Mooij (VVD) met een stevig pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting en hé, Commissaris van de Koningin Johan Remkes staat tussen de menigte op het gras in zijn allerzwartste pak en warempel, Jojanneke en haar roze microfoon zijn er ook, ze vraagt of mijn mediatraining vruchten heeft afgeworpen en dan is het al de beurt aan Thomas, in een lederen outfit, en het moet gezegd, hij stáát er.

Hij is geladen, hij is op zijn best.

Ik had de tekst van tevoren gelezen, maar hij won beslist aan kracht door Von der Dunks striemende voordracht – de adhesie van de honderden aanwezigen werkte opzwepend. De anti-PVV-speldenprikjes prikten venijnig, de stoten kwamen door en de opportunistische verloochening van principes door de coalitie werd meedogenloos gehekeld. Verbaal geweld was het, maar zeker geen zinloos geweld. De ondertoon was er een van diepe betrokkenheid en ernst.

Ik ben blij dat ik ben gegaan.

.

2 reacties op “Hagepreek”

  1. Marius,
    Afgelopen woensdagavond reed ik door de Haarlemmerhout en zag een stelletje mensen staan. Ik vroeg me af wat daar nu weer aan de hand was,(men vertelt mij nooit iets) gelukkig kreeg ik via Sylvia”s nieuwsbrief weer de link naar jouw dagklad,die mij op zeer komische wijze verslag deed van wat er zich afspeelde in de Hout. Hartelijk dank daarvoor, heb daarna een uur stukjes raarlems dagklad zitten lezen. Heb weer erg moeten lachen, dacht met weemoed terug aan de spitsvondige colums die je in de broodkast deed.
    Hoopte je gisteren te treffen, zag Sylvia inde vijfhoek wel tegen het podium aangeplakt staan, maar kon jou niet vinden in het oranjegedruis.
    Dus bij deze een reactie via je site, ik ben een fan! En die foto van vodafoon is meesterlijk! Groet Michaela Bijlsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *