Ga naar de inhoud

Stadswoestijn

Voor extra effect had fotograaf Chris Hoefsmit nog een paar zongebleekte karkassen van Texas longhorns op het Vlooienveld kunnen leggen, maar verder is de foto in Grote Broer het HD perfect:

In de verte (222 jaar koel en statig) Paviljoen Welgelegen, en op de voorgrond een dorre, stoffige vlakte – dezelfde vlakte die een week eerder, bij de Hagepreek van Von, nog werd bedekt door een weelderig grastapijt.

En toen kwamen als een sprinkhanenplaag de 150.000 bezoekers van Bevrijdingspop langs en een dag later de gemeentelijke bladblazers die met orkaankracht alle achtergebleven bierblikjes en pizzadozen containerwaarts bliezen. De Stichting Vrienden van de Haarlemmerhout is ontsteld. Ja, vind je het gek, van dit massavandalisme zou geen enkele stichting blij worden, nou ja, misschien de Vrienden van de Zandverstuivingen of de Kameraden van de Kalahari.

Wethouder Rob van Doorn (groenvoorzieningen en woestijnonderhoud) gaat donderdag op werkbezoek – er moest eerst nog een dienstdromedaris worden gehuurd. Voorlopig houdt hij zich tegenover John Oomkes op de (zand)vlakte, behoudens wat obligaat gemonkel over de ‘geldende politieke werkelijkheid’, waarmee hij bedoelt dat er besluiten liggen en verplichtingen zijn aangegaan.

Het enige wat Van Doorn denkt te kunnen doen is een vraag neerleggen. Bij de gemeenteraad. Hier komt die vraag: ‘Wat willen jullie [met de H’hout]? Intensief gebruiken? Zo ja, dan moeten de budgetten omhoog.’

Kom op, Rob, kan dat wat niet daadkrachtiger? Ga eens met organisator Marcel Sukel praten, dat is heus de beroerdste niet. Bij de firma Boelens kosten de zoden €1,50 per m², als alle bezoekers volgend jaar op 5 mei een gras-eurootje neertellen heb je voor 100.000 m² plaggen! Jij roostert de hele plantsoenendienst in op 6 mei en de Vrienden van de Hout zijn ook jouw vrienden – voor het leven!

En dan heb je met die hele ‘geldende politieke werkelijkheid’ niets te schaften – da’s voor een wethouder ook wel eens lekker voor de verandering.

 

8 reacties op “Stadswoestijn”

 1. Je haalt me de woorden uit de mond (de gedachten uit het hoofd): alsof het om een bos 200 jaar oude, monumentale paardenkastanjes gaat, in plaats van om grassprieten 🙂

 2. Je kan natuurlijk ook dat hele doodgehekte – welke bevrijding? – festival verkassen naar Spaarnwoude, of liever nog verder de polder in. Hoeft het publiek voortaan ook niet meer zover te reizen.

 3. We hebben een goede wandeling gehad vanmiddag met de gehele commissie Beheer door de parken.Ik ga niet preken voor eigen parochie, dus morgen maar Grote Broer lezen.
  En als we wat kunnen doen om zaken anders aan te pakken, dan praten we daar over. Dat doen we jaarrond met de gemeente en ook over het gras is vooraf uitgebreid gesproken.

  Marcel Sukel

 4. Marius (RaDa-reda)

  @Marcel: Over dat gras staat weinig nieuws in Grote Broer vandaag. Opmerkelijk dat de boswachter niet alleen jullie zware wagens de schuld geeft, maar ook het gemeentelijk onderhoud, dat de grond inklinkt zodat er bomen sneuvelen (en hé, over dat onderhoud verbaast de RaDa-reda, die van sprieten noch pollen weet, zich al heel lang: http://raarlemsdagklad.web-log.nl/raarlemsdagklad/2006/06/man_met_zeis_ge.html / http://raarlemsdagklad.web-log.nl/raarlemsdagklad/2008/08/grondoorlog.html).

  Bedreigender voor jullie lijken me de uitspraken van Joost ter Waarbeek in hetzelfde HD, die de subsidie voor bevrijdingspop wil afschaffen.

 5. @Marius: De eerste woorden van Van Klaveren waren: het park is nog nooit zo schoon opgeleverd door Bpop. Verder ging hij vooral in op het gemeentelijk beleid en bijna niet op Bevrijdingspop. Grote broer weet dat toch maar weer mooi om te draaie.
  En de horeca..ook daar heeft grote broer weer een mooi verhaal van gemaakt, zonder dat Joost Ter Waarbeek iets over Bpop heeft gezegd. Ik heb hem inmiddels uitgebreid gesproken en hij snapt nu hoe het zit. Nu het HD nog!

  Mrcl

 6. @ Marcel: Richard St. en Peter Br. zijn nu alletwee met vakantie, maar daarna… een groot interview over B’pop (en het herdenkingsconcert op 4 mei) dat moet toch interessant zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *