Ga naar de inhoud

Galg en Rad

Opstelten heeft besloten dat criminele jeugdbendes niet deugen!!!!! Ze hebben nog twee jaar bestaansrecht en dan is het wat de minister betreft welletjes.

Dat schijnt een radicale breuk te betekenen met de aanpak tot op heden, die inhield dat jeugdbendes niet werden aangepakt. De politie wachtte listig tot de minderjarigen na verloop van tijd meerderjarig werden en op die manier uit de statistieken verdwenen.

Zolang een jeugdbende een postadres had en netjes contributie afdroeg aan de overkoepelende bond van Nederlandse jongerenorganisaties (de OBNJ, waaronder ook de padvinders en de Jonge Filatelisten ressorteren) had die van het gezag niks te duchten.

Die tijd is voorbij. “We kennen ze, we weten wie het zijn”, zegt Opstelten nu ineens dreigend op RTL Nieuws. 89 criminele jeugdbendes, dat zijn er 89 te veel, wat hem betreft, vooral ook omdat hem duidelijk is geworden dat die lui bij herhaling proberen de wet te overtreden met zogenaamde misdaden. Roofovervallen, bijvoorbeeld, en geweldpleging. En wat ook niet mag, diefstal.

De politie is niet blij met de beleidswijziging. Het is elke keer hetzelfde liedje: net als ze hun prioriteiten op een rijtje hebben, komt er weer een minister aanzetten met prioriteiten die voorgaan. Daar komt bij dat ze ook van de kant van de delinquenten op weinig medewerking hoeven te rekenen.

Steeds als de misdaadcijfers zijn verwerkt tot taartdiagrammen komen die met iets nieuws. Ze hebben hun eigen prioriteiten, en misschien ook wel taartdiagrammen. Wat het des te pijnlijker maakt, is dat het vaak nog bekenden van de politie zijn ook, die de rottigheid veroorzaken.

Kijk, volgens de laatste administratie is in Haarlem één criminele jeugdbende actief.

Daarnaast zijn er hier ter stede vijf overlastgevende jeugdgroepen en zeven hinderlijke jeugdgroepen (even veel als in Halderberge). Vergelijk Haarlem nu eens met Hardinxveld-Giessendam: nul criminele jeugdbendes daar, maar wel vijftien hinderlijke jeugdgroepen. Of met Roosendaal (19-5-3) en Leiden (7-3-1). Dat zet je toch aan het denken.

Niet dat het iets oplevert. Maar als Opstelten doorpakt en de politie aanpakt staan er over twee jaar achter alle gemeenten, van Aalburg tot Zwolle drie nullen. Wie daar tegen is, moeten ze direct achter slot en grendel zetten zonder water en brood.

Het RaDa pleit voor een landelijke campagne: Misdaad onder de 21, nog even niet!

.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *