Ga naar de inhoud

Haarlem Kennisquiz

De Vijfde Haarlem Kennisquiz werd afgelopen donderdag gewonnen door het team van het Noord-Hollands Archief, dat zich daarmee automatisch plaatst voor de finale volgend jaar in de kleine zaal van de Philharmonie (onder voorbehoud).

Ik heb veel goede herinneringen aan de Haarlem Kennisquiz: bij de eerste editie zat ik met Nuel Gieles en de huisdichteres in het winnende team; het jaar daarop verloren we na een bizarre inhaalrace uiteindelijk in de barrage van Grote Broer het HD. Vervolgens werd het Candletheater verruild voor het NHA. Toen maakte ik samen met Harrie van der Meule alle (80!) vragen. We deden dat met veel zorg en veel (soms bijna te veel) plezier. Vorig jaar maakte ik ook nog een setje vragen en afgelopen donderdag zat ik voor het eerst uitsluitend als toeschouwer in de zaal.

City Marketing moet NU ingrijpen, dacht ik na afloop. De schouders eronder, de status van de quiz verhogen, de toekomst veilig stellen.

Zoals bekend is de quiz het kindje van Ziggy Klazes en Marc van der Aart, die niet alleen de presentatie doen, maar ook alles eromheen, van het zoeken van dranksponsors tot het opruimen van de leze glazen na de prijsuitreiking. Liefdewerk oud papier, waarvoor ze allang een hoge gemeentelijke onderscheiding hadden moeten krijgen.

Donderdagavond in de stadsbibliotheek miste ik evenwel de scherpte en de echte spanning. De sfeer was te onskentonzerig en het TV-team (met petjes) vestigde wel erg gretig de aandacht op de eigen oenigheid. Er waren, anders dan voorgaande jaren, geen elektrische drukknoppen, wat tot gekissebis en meligheden leidde. De jury (Evelyn Clay, Suzanne Groot en Renxe9 Snoeks) kweet zich gegeven de omstandigheden uitstekend van zijn taak, maar ontbeerde het natuurlijke gezag van de Muggenmeester. Kortom, er is een nieuwe impuls nodig.

Dat brengt mij bij Citymarketing. Het laatste wat ik van ze vernam was dat ze in het Guinness Book of Records willen komen met de langste rode loper, een record dat onze stad wil ontfutselen aan Brussel, Berlijn, Stockholm aan de Kloddelopers uit het Belgische Zele. De Kloddelopers in rouw gedompeld en wij…?  Wij halen na afloop 5,5 kilometer mat weg uit de winkelstraten en proppen die in afvalcontainers.

Nee, Citymarketing, neem dan de Haarlem Kennisquiz onder je hoede!

Geef er ruchtbaarheid aan, organiseer voorrondes, met deelnemers uit alle buurten tussen Delftwijk en Meerwijk. Belangstelling genoeg, zonder twijfel. Inviteer voor de finale in de Philharmonie (tegen een gul honorarium gepresenteerd door Ziggy en Marc) een team van bekende ex-Haarlemmers, trek Haarlemse topartiesten aan, loof een vorstelijke prijs uit.

Stadspromotie noemen ze dat!

En als jullie zo nodig iets moeten met een rode loper, leg die dan uit voor de winnaar van de Zesde Haarlem Kennisquiz.

P.S. Zie ook Wilikditwel en AB Radio

.

 

6 reacties op “Haarlem Kennisquiz”

 1. Mee eens Marius!!!! Ik ben niet zo’n juryzitter maar heb er overigens wel plezier in gehad. Marc en Ziggy organizeren dit evenement met zoveel inzet en verve dat het bijna bij het belachelijke is dat het allemaal zo vrijblijvend moet zijn.Zij verdienen hun meritis!!! Het zou idd erg leuk zijn als we er een Haarlems evenement van kunnen creeeren! Nogmaals bedankt aan Zigz en Marc en hopelijk meer en langdurige exposure voor de komende jaren.

 2. Ha Marius, dank voor de mooie woorden. Ik ben het volkomen met je eens. We kampten met een aantal problemen in de aanloop, schrijfsters die niet durfden deel te nemen (alleen de voor niets terugdeinsende Gerrie Hondius had gedurfd), de muggemeester die eerder toezegde als voorzitter te fungeren maar op het laatste moment moest afzeggen en het complete team van jawel : citymarketing! die drie weken voor de kwis in zijn geheel afzegde in verband met vakantie e.d…
  Kortom, dat soort zaken haalt de energie er enigszins uit. Want als je iets doet om niet, moet het wel leuk blijven natuurlijk. En op zoek naar vervangers voor de kandidaten, een nieuwe juryvoorzitter , de zoekgeraakte drukknopjes van Henny etc. en dat allemaal noodgedwongen op het laatste moment… Tsja…Dan dringt de vraag ‘ waarom doe ik dit ook alweer?’ zich onherroepelijk aan je op.
  Misschien heb je dat gevoeld donderdag….

 3. @z: onder deze omstandigheden een hele prestatie! Ondanks de gezellige hectiek heb ik veel geleerd en luisterde vol bewondering naar de goede antwoorden van Ton Fikkerman, die achter mij zat. Hebben de Gildegidsen als eens meegedaan?

 4. Als invallende deelnemer van het winnende team heb ik ook genoten. Marc en Ziggy, bedankt voor het vele werk dat jullie hebben verricht! @Gonda: het weten van het juiste antwoord is belangrijk, maar zeker zo belangrijk is de tactiek: het op het juiste moment op de bel drukken; niet te snel, want dan moet je gokken wat de vraag zal zijn, maar zeker ook niet te langzaam. Een deel van de vragen was afkomstig van Gildegids Herman Groeneveld. Een enkele vraag had wellicht een hoog ons-kent-onsgehalte (Bijvoorbeeld: wat voor bedrijf heeft zich onlangs naast Ziggy gevestigd?) Anderzijds herinner ik me ook de vragen van Marius en Harrie waarbij liedteksten van het duo Nijgh/De Groot moesten worden afgemaakt en alle deelnemers zich in stilzwijgen hulden. Kortom, over zowel de vragen als het juryoptreden is altijd discussie. Het NHA neemt het volgend jaar graag op tegen wie dan ook, waar dan ook.

 5. @Lidia: ik attendeer ze wel eens op een stukje waarin ze worden genoemd, maar tot een antwoord hebben ze zich nog nooit verwaardigd.
  @Maarten: die liedjes werden trouwens wel moeiteloos aangevuld door Michaela en Lolita van het gelijknamige zangduo! Met wat technische ondersteuning zou je leuke geluids- en videovragen kunnen maken (‘herken Haarlemse geluiden’).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *