Ga naar de inhoud

Dag, wrede wereld

Zondag ga ik proberen een exemplaar van de laatste News of the World in de geschiedenis te bemachtigen. Mediatycoon Rupert Murdoch heeft de in 1843 opgerichte krant geëxecuteerd naar aanleiding van het afluisterschandaal.

In het laatste nummer zal geen reclame staan, en de opbrengst gaat naar liefdadige instellingen.

Ik zal het blad niet missen, al mag ik graag smullen van het hitserige, allitererende proza dat de Britse rioolpers van oudsher loost – en ook de nudge-nudge /wink-wink-woordspelingen zijn aan mij wel besteed.

‘Harry’s bedder than Jen’, pluk ik van de website. Dat gaat over prins Harry, die een liefje van autocoureur Jenson Button heeft overgenomen en zijn voorganger als minnaar het nakijken geeft. ‘Top-notch chassis’ staat er bij een foto waarop Florence wulps haar rondingen toont. Het artikel begint zo:

‘PRINCE Harry’s new girlfriend has revealed he pushes more BUTTONS in the bedroom than her F1 ace ex Jenson ever did. In fact the ginger-haired royal has taken pole position on Florence Brudenell-Bruce’s grid of lovers. The stunning blonde […] told pals that Harry was way out in front.’

Wat the News of the World betreft, vind ik het voornamelijk zonde van de schitterende  openingsalinea van Decline of the English Murder, een klassiek essay waarin George Orwell uiteenzet hoe hij zich kan verkneukelen bij het vooruitzicht van een heerlijk sensatieverhaal; die alinea is door het hacking-schandaal en de opheffing van de krant toch enigszins bezoedeld.

It is Sunday afternoon, preferably before the war. The wife is already asleep in the armchair, and the children have been sent out for a nice long walk. You put your feet up on the sofa, settle your spectacles on your nose, and open the News of the World. Roast beef and Yorkshire, or roast pork and apple sauce, followed up by suet pudding and driven home, as it were, by a cup of mahogany-brown tea, have put you in just the right mood. Your pipe is drawing sweetly, the sofa cushions are soft underneath you, the fire is well alight, the air is warm and stagnant. In these blissful circumstances, what is it you want to read about?
Naturally, about a murder.

Briljant, niet? Wie de rest wil lezen kan achter zijn toetsenbord blijven zitten: klik hier.

En verder niet getreurd, we hebben The Sun en The Mirror nog. En The Sun on Sunday schijnt er aan te komen…

P.S. Voor de liefhebbers: een overzicht van de Britse krantenkoppen over The End of the World, waarvan ik ‘Goodbye Cruel World’ van de Daily Telegraph de mooiste vind.

.

 

5 reacties op “Dag, wrede wereld”

  1. @Harrie dank. Ik was toen pas 10 maar ken hem uiteraard. Gisteren trouwens een stief uurtje plezier beleefd aan googelen en YouTube: The Wall, David Gillmore unplugged, David Bowie, Kate Busch, waarvoor ik Marius weer dank.

  2. Vanaf donderdag weer even tussen de aardbeien; zoon Thomas trouwt! Kan ik ook weer een weekje fietsen want dat mis ik wel. Hoop ook enkele Raarlemmers tegen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *