Ga naar de inhoud

Dag, wrede wereld (2)

Een merkwaardige pas de deux voor twee heren vanochtend half elf bij de krantencaroussel in de AKO-winkel op het station. Telkens wanneer de bebaarde man in de rode trui naar links neigde, gluurde ik over zijn rechterschouder; zwenkte hij terug, dan gluurde ik over de linker.

Sunday Times, Sunday Telegraph, Observer
Hij draaide zich om en stapte naar de kassa.
“Is de News of the World er niet vandaag?”
“Ja, hoor, die moet er zijn”, zei de juffrouw zonder een moment van aarzeling en stapte  naar het rek (het was een van de vrouwen die daar al heel lang werken).

“Doet u er mij ook maar een als u toch die kant op gaat”, probeerde ik te profiteren, maar haar geritsel en gefriemel leverde slechts één exemplaar op. Ze gaf het aan de man.
My face fell.
Hij zag het gebeuren, schikte bedachtzaam zijn keurige, grijze baard.
“Neemt xfa ‘m anders maar…”
Hij drukte mij de krant in handen. Ik stribbelde voor de vorm wat tegen, maar de begerigheid was mij ongetwijfeld aan te zien.
“Nee, u mag ‘m hebben, echt, ik wil ‘m alleen nog wel even zien.”

 

We gniffelden wat om de voorpagina en de man sloeg om naar page 3.

‘World’s greatest newspaper 1843 – 2011: We recorded history and we’ve made history’ stond er bij wijze van auto-epitaaf.
De man knikte tevreden en gaf mij met een knikje de krant terug.
“Dat is dan €22,50”, zei de kassajuffrouw droog. “Collector’s item, hè?”

Thuis nam ik er, à la Orwell, even de tijd voor. ‘All human life was here’ stond er op het supplement met oude voorpagina’s en de krant zelf bracht, geheel in stijl, een ‘dirty dozen’, twaalf schurken en smeerlappen die de nobele News of the World‘ crimebusters’ er in de loop der jaren bij hadden gelapt en die achter de tralies waren beland.

En pas toen zag ik dat het afscheidsartikel op pag. 3 begon met dezelfde alinea die het RaDa hier vrijdag citeerde. It is Sunday afternoon, preferably before the war…

Als ik maar geen proces aan mijn broek krijg wegens hacking …

P.S. In de kruiswoordpuzzel zat een boodschap verstopt: http://www.guardian.co.uk/media/2011/jul/11/news-of-the-world-hidden-message

.

2 reacties op “Dag, wrede wereld (2)”

 1. Marius, er ontgaat mij misschien iets; ik weet alleen niet precies wat. Als ik die kop van dat krantje lees denk ik: wat godvergeten hypocriet, wat een cynisme (misschien trouwens wel de bedoeling).

  Als ik het welwillend stel was er toch sprake van een zootje, zich journalist noemend tuig dat geen scrupules kende en dat een krant van reeds tamelijk twijfelachtig journalistiek allooi te gronde heeft gericht door het te veranderen in een krant die nog te smerig was om door het riool te spoelen? Dit alles onder aanvoering van een meneer (en een mevrouw) die ze voor de rechter zouden moeten slepen.

  Ik begrijp het nobele niet van een 168 jaar bestaand schandaalkrantje. Ik ben geen kenner van de Britse pers, maar is het niet zo dat Orwell in zijn tijd al een gebrek aan goede smaak te verwijten viel als hij zulke rotzooi las?

  Het laatste exemplaar van de Vxf6lkischer Beobachter zal ook wel een collectors item geweest zijn en ik zal wel verkeerd zijn voorgelicht door de Nederlandse media of een andere opvatting van ethisch verantwoord gedrag hebben. De Telegraaf kunnen zogenaamd weldenkende Nederlanders voor hun goede fatsoen niet lezen, maar wat de Britse pers aan rotzooi te berde brengt slaat werkelijk alles.

  Hellup!

 2. Carel: Ja, verdorvener dan de redactie van de NOTW en moreel hoogstaander dan Orwell vind je ze niet gauw. Moeilijk te rijmen? Orwell had een zwak voor ‘working class culture’; ook schreef hij bijvoorbeeld liefdevol over ‘good bad poetry’, poxebzie met een sentimentele, vulgaire ondertoon die de mensen niettemin (of daardoor) weet te raken.
  Ik heb hier zelf mijn ambivalente houding tegenover de tabloids al toegegeven – hoe verwerpelijk en reactionair ze ook zijn, ik beleef er vaak toch een zeker plezier aan. Als ze ineens allemaal werden verboden, zou ik ze missen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *