Ga naar de inhoud

Gelooft u mij?

“We hadden gedeputeerden die destijds te los aan de teugel liepen.” De uitspraak is van Commissaris van de Koningin Johan Remkes, die vandaag een Operatie Schoon Schip aankondigde over de bestuursperiode 2005-2009.

Te los aan de teugel?

Daar bedoelt hij vast die lieve, goed gedresseerde Sacha Baggerman niet mee. Nee, dit gaat over RaDa’s eigen Ton Hooijmaijers, en dan is ‘te los aan de teugel’ nog zwak uitgedrukt.

Als we (met permissie of zonder) Remkes’ vergelijking verder uitwerken: Provinciale Staten, uit het zadel geworpen, bungelde nog met één rijlaars aan een stijgbeugel, de knol was op hol geslagen, over het manegehek gesprongen en dreigde de ambtelijke top briesend te vertrappen, terwijl CvdK H.C.J.L. Borghouts machteloos floot en een hand met suikerklontjes uitstak. Zó zat dat!

Een ietsje minder gereputeerde gedeputeerde die Hooijmaijers destijds flankeerde, heeft nu het een en ander uit te leggen. Hij stond er bij en keek ernaar toen Hooijmaijers een geheim contract tekende. Ton deed dat zoals Ton dat deed – met zoveel panache, met zoveel zwier, dat Jaap Bond (CDA) niet eens op het idee kwam dat het foute boel was. Zegt hij.

Vandaag had Bond het een en ander uit te leggen aan Provinciale Staten: was hij een doortrapte handlanger of een onnozelaar? Het laatste, volgens Bond, al kan hij niks bewijzen. “Ik kan het niet bewijzen. Het is de vraag: gelooft u mij of gelooft u mij niet?”

Grote Broer het HD brengt op de website een verslag van Bonds knieval, met archieffoto, waarop de gedeputeerde indringend de camera inkijkt. Integer, betrokken, ootmoedig, zoals alleen een CDA-er kan kijken (of hij nou liegt of niet).

Wat enigszins afleidt is het reclameblokje linksboven. ‘Persoonlijk en vertrouwd’, staat er. Heeft de HD-redactie de lezers een clou willen verschaffen? Willen beïnvloeden? Of  is het een pesterijtje? Plastisch cosmetisch centrum Spaarne? Daar wil je als politicus weer liever niet mee worden geassocieerd op een dag dat je een motie van wantrouwen aan je broek krijgt.

Zie ook

RTV-NH

N.B. De provincie NH heeft een eigen RaDa-categorie!

 

3 reacties op “Gelooft u mij?”

  1. nul reacties. het peil van politieke betrokkenheid bij rada – lezertjes ligt niet erg hoog. vooruit dames en heren culturati, aan de klassenstrijd, niets om je neus voor op te halen. vervreemding te over, zou ik zeggen, in letterlijke en meer overdrachtelijke zin.

  2. Ik vind de naam apart: Operatie Schoon Schip. Een soort Italiaanse Operatie Schone Handen (zonder suikerklontjes), maar dan in onze gezellige moerasdelta?

  3. Ik heb zeer een lage pet op van het totale provinciebestuur. Of het nu Hero Bond is of Elisabeth Remkes. Direct opheffen zou zeker voor het deel ten noorden van het Noordzeekanaal gunstig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *