Ga naar de inhoud

Burgerinitiatief?

Het zal eens níet ingewikkeld liggen: het Rijk is gebonden aan de Europese Flora- en Faunawet en daarom mag de gemeente van het Rijk de meeuwen pas aanpakken wanneer onomstotelijk is aangetoond dat deze beschermde soort ernstige schade aan de volksgezondheid toebrengt. Eenvoudig bij een poemaplaag, bij meeuwenoverlast minder.

 

Er is nu een geinige poster vervaardigd en de gemeentewebsite wekt de bewoners van meeuwlijdende wijken op preventieve maatregelen te nemen, zoals draden spannen, netten ophangen, etc. Ieder voor zich de ladder op, en alle buren moeten wél meedoen, anders nestelen die luidruchtige luchtjunkies doodleuk op het dichtstbijzijnde platte dak.

Nog een voorwaarde is, dat je geen leegstaand pand van Woonstichting Lieven de Key in de straat hebt, met een enorm dak, waarop dertig meeuwenparen hun eigen knusse woninkjes hebben betrokken. Aan de Verspronckweg is zo’n pand, de voormalige Technische School. Eigenaar Lieven de Key (‘ontwikkelt en verbindt’) vertikt het ook maar iets te doen aan meeuwenbestrijding.

De omwonenden willen nu via een proces maatregelen afdwingen. Ja, die weg bewandel je in een beschaafd land. Eerst blijf je zo lang mogelijk met elkaar ‘in gesprek’, dan volgt de juridische procedure en ondertussen krijst dat meeuwengajes maandenlang onbarmhartig de godganse nacht alsof al hun veren een voor een worden geplukt door gehuurde, gemaskerde en gehelmde mannen in snavelbestendige pakken.

Dat zulke mannen er nog steeds niet zijn geweest zegt iets, al weet ik nog niet precies wat. Dat we braaf zijn hier in Haarlem, en gezagsgetrouw? Of moeten we het anders noemen: verweekt, klootloos en lijdzaam?

Tijd voor een mini-marsje tegen de beschaving?

Zie ook Witte Wraak (2005) , Zoetgevooisde meeuwen (2006) en Ouderschap op afstand (2006, met recept voor meeuw).

10 reacties op “Burgerinitiatief?”

  1. Ik ben er wel iig achter welke Mevrouwen de meeuwen voeren in het centrum. (Nieuwe Gracht) Ze zei mij dat ze 3 keer in de week een vuiolniszak met voer leeggooit op de hoek Kruisstraat-Nieuwe Gracht. Omstanders adviseerden haar dit liever niet te doen. En toen zei ze dat de mensheid de liefde van deze dieren niet waard is……Tja.

  2. @Suzanne Zeker doof, die mevrouw. Meeuwenliefde, het moet niet gekker worden (mooie titel trouwens, Meeuwenliefde). Vossen op de daken, daar voel ik wel wat voor.

  3. Vannacht dachten wij schoten op de daken te horen. Is het jachtseizoen eindelijk geopend? Of waren het de meeuwen zelf met hun nieuwste geluidseffecten?

  4. Ha! Meeuwenoverlast ! Het zou wat. Pas als zij zich dronken, kotsend en zeikend tegen je voordeur gaan manifesteren, onderwijl proberend je fiets in een bouwcontainer te flikkeren, dxe1n mag je klagen. Er zijn nachten dat ik terugverlang naar krijsende meeuwen op het dak. Toen was het leven nog mooi….

  5. Er zijn zelfs straten naar meeuwen vernoemd.
    Vossen eten geen meeuw. Wel meeuwenei. En @suzanne: die vrouw uit de Kruisstraat is een profetes.

  6. @schulp Wat is een frofetes???? (iemand die expres de meeuwen voer geeft? Ik kan het niet in Mijn woordenboek vinden…)

  7. @suzanne: een profetes, een vrouwelijk profeet, een onbetaald werknemer in de sfeer van waarheid. behoort tot de zeer oude beroepen. In van dan Dale (de smerige seksisten!) staat het onder profeet weggemoffeld (vraag nu niet wat wegtoffelen is!), terwijl profetessen echt een soort op zichzelf zijn.

  8. Ben even in Haarlem en verbaas mij steeds opnieuw. Om te beginnen kon ik het Postkantoor (in mij beleving met een hoofdletter) niet vinden! Deur was dicht en er hing geen briefje op met het nieuwe adres. Na wat omzwervingen, langs nieuwe bioscopen, leek mij een mooie plek voor een Postkantoor, vond ik uiteindelijk het nieuwe postkantoor (met kleine p) tegenover de AH, notabene op een steenworp van mijn huis op De Raamvest (te koop lieve mensen!). Maar slapende op luchtbed op de Raamvest werd ook ik wakker van het meeuwengeschreeuw. Wat een herrie maken ze. Ze hadden een afvalzak van de AH, op hun achterterrein open gepikt en deden zich tegoed! Ach…ben zo weer weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *