Ga naar de inhoud

Kwikzilverachtig?

For the record, ik begin aan dit stukje om kwart over tien.

Gisteren stootte ik bij een complexe kookhandeling een glazen kommetje van het volle aanrecht en griste het met mijn linkerhand uit de lucht, centimeters voordat het aan diggelen kon vallen. Zo’n geslaagde reflex geeft mij altijd een speciaal soort voldoening (hoe geef je jezelf een high five?), vooral omdat er ook dagen zijn dat je bij je reddingspoging niet alleen dat rottige kommetje mist, maar ook in een moeite door een geopend blik kapucijners op de grond laat kletteren.

Van dxece dagen… Trage dagen, waarop het brein niet wil vonken en het lijf niet vooruit te branden is.

Was ik op mijn achttiende sneller? Alerter, slimmer, kwieker? Het moet haast wel (op mijn tachtigste zal ik suffer en slomer zijn), alleen gaan de veranderingen zo traag dat je ze zelden kunt betrappen. In het verhaal Thyroid Diary van Lydia Davis tobt de hoofdpersoon, een vertaalster, eindeloos over de vraag of haar trage schildklier behalve haar stofwisseling en haar hartslag ook haar hersenprocessen vertraagt. Schoten de Engelse equivalenten haar vroeger sneller te binnen? En zo ja, zou die stroperigheid nog over kunnen gaan?

Ook tussen mensen onderling bestaan die verschillen natuurlijk. Je hebt slakken en schorpioenen, ossen en cheetahs.

Bij het verhoor van Rupert Murdoch door de Britse parlementscommissie, drong gisteren een mallotige derderangs komiek de zaal binnen om hem met een schuimtaart te lijf te gaan. The Wall Street Journaal toont een fotoreeks van het incident met alle commissieleden in uiteenlopende staat van paraatheid.

Op de eerste foto heeft de voorzitter al kans gezien om een vermanend nee-zo-gaan-wij-niet-met-elkaar-om-vingertje te heffen. Rechts vooraan zit MP Jim Sheridan (Paisley and Renfrewshire North); hij staart dof voor zich uit, masseert zijn stiff upper lip en blijft dat gedurende het hele voorval doen. Hij staat identiek op alle foto’s.

De meesten tuiten afkeurend de lippen of fronsen. Louise Mensch (MP voor Corby en East Northamptonshire) doet haar naam eer aan en heeft de heftigste reactie. Haar mond heeft ze wijd opengesperd en als enige van het stel springt zij op.

Het is een leuk gedachte-experiment jezelf in die kring te zetten. Zou je meedoen met de springers, de fronsers of de onaangedane staarders? De felste van allemaal was trouwens de vrouw van Murdoch, Wendi, die nog kans ziet de belager van haar man een venijnige pets toe te dienen.

Jezus, half twaalf al! Dat zou ik vroeger vlugger hebben gedaan.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *