Ga naar de inhoud

Richard S

Laat ik eens iets aardigs schrijven over Richard Stekelenburg. En er eens niks onaardigs aan toevoegen.

Laat ik eens iets aardigs schrijven over Richard Stekelenburg zonder hem af te zetten tegen zijn collega’s bij Grote Broer.

Laat ik hier gewoon eens vaststellen dat het Haarlems Dagblad erg blij moet zijn met Richard Stekelenburg.

Vanwege zijn goede journalistieke instinct – vandaag legt hij in een stevig artikel uit hoe het kon gebeuren dat de gemeente zich voor ettelijke miljoenen in de luren liet leggen door ontwikkelaar Fortress bij het Zijlpoortproject; en vanwege zijn streven het lokale politieke gekrakeel zo te analyseren dat het de gemiddelde lezer zou kunnen boeien. En hij zit daar ook echt bij die drabbige raadsvergaderingen, soms lijdend, soms lijdzaam, maar zo nodig scherp.

Hij maakt Haarlem niet groter dan het is en doet evenmin neerbuigend over het kleine en kneuterige (een mini-serie over vier Vierdaagselopers lijkt hij bijna voor zijn lol te doen en als hij voor de krant ergens een leuke foto kan schieten van een nijlgansje of een festivalchickie is hij er als de kippen bij).

En héél belangrijk voor een journalist: Richard Stekelenburg weet wat er speelt in de stad. Hij wandelt rond, hangt aan de toog, ouwehoert, leest blogs en wijkkrantjes, twittert en onderhoudt zijn contacten, op een leuke, onnadrukkelijke manier.

Zit er dan echt geen venijn in de staart? Heb ik dan helemáál geen kritiek?

Nee. Want vandaag is de dag om eens iets aardigs te schrijven over Richard Stekelenburg.

 

9 reacties op “Richard S”

 1. Vorige reactie was van mij, sorry. Wat ik nog vergat te zeggen: het is niet gemakkelijk om onafhankelijke journalistiek te bedrijven in een dorp als Haarlem. RS lijkt dat desalniettemin te lukken.

 2. Man Marius, ik schrikt me de pleuris. Dacht even dat ie, na de Noorse ellende van gisteren en vandaag Amy, ook al dood was (over de doden niets dan goed). Ongeluk komt doorgaans in drievoud maar dit zou mij nu toch echt even te veel zijn. En het is inderdaad waar, hij is xe9xe9n van de weinige dit het plaatselijke krantje nog de moeite waard maakt.

 3. En ik weet (bijna) zeker dat deze ode aan Richard S niet gexefnspireerd is door diens stekelige reactie op jouw stukje ‘motiedumpen’ van 01 juli jl 😉

  Tell it to the marines!

 4. @Carel: Ja een vriendelijk stukje, daar moet haast wel iets achter zitten! Ik vertrouwde het zelf eerlijk gezegd ook niet helemaal, toen het idee gisteren bij me opkwam (een vriendelijk stukje, zou je dat wel doen, denk aan je kritische reputatie!) en ja, mijn geheugen gaat ook terug tot 1 juli.
  Van de ‘horse marines’ (zoals ze voluit heten) heb ik nooit iets te vrezen, maar hoe rechtvaardig ik me tegenover de Carels van deze wereld? En vervolgens besloot ik om me van zulke overwegingen nu eens fijn niets aan te trekken.
  Wat die stekelige reactie betreft, eigenlijk nam het me wel voor Richard in dat hij zo opkwam voor ‘zijn’ gemeenteraad; in die zin zou er een verband kunnen zijn. Of iedere kritikaster van het RaDa kan rekenen op een automatische ode, moet de toekomst leren.
  Trouwens, ik meen te weten dat jij het HD niet al te regelmatig leest. Misschien is dat wel nodig om te begrijpen waarom ik Richard eens speciaal wilde noemen.

 5. Meen me te herinneren, dat deze journalist in de tijd dat het HD nog een site had waar ook de lezers op konden reageren, hij het blijst was dat, dat niet meer ging. Burgerjournalisten noemde hij dat. Ik vermoed eerder dat hij niet zo van kritiek was gediend op de stukken die hij schreef. Nou ja welke journalist kan eigenlijk wel tegen kritiek? Ik denk dat het er weinig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *