Ga naar de inhoud

Op de grote hoop

Laten we het – op Prinsjesdag – eens over 500 euro hebben.

Afgelopen zaterdag hadden we een geslaagd straatfeest hier in de straat (waar anders?). Prettige organisatie, goede opkomst, gemoedelijke sfeer. Meer wijnig dan bierig. Iedereen had gekokkereld en vanuit de voordeur een specialiteit van het huis naar de lange tafels in de partytenten gedragen: verantwoorde, smakelijke gerechten en ook over de garnering was nagedacht. Zo zijn wij.

De operazangeres van de overkant knalde er een paar van haar tofste aria’s uit, de stadsdichteres bleek ook als straatdichteres met de besten mee te kunnen, ik las demagogisch een anti-meeuwenstukje voor, er was een kunstwerk vervaardigd uit onze vooraf ingeleverde kleinoden en diverse kinderen beklommen braaf het podium met hun viool of gitaar.

Getver, blij dat ik er niet was, denkt u nu misschien, en terecht. Zoiets moet je alleen met je eigen straat doen. Wij vonden onszelf die avond best een goede straat, daar gaat het om. Het enige smetje was dat we gesubsidieerd bleken te zijn.

Ik keek ervan op. De gemeente Haarlem heeft, zo werd mij verteld, een potje ter bevordering van burenverbroedering / ter bestrijding van buurtverloedering. Ik heb me niet in de details verdiept, of de Rolsteeg en de Zakstraat even veel krijgen als de Engelandlaan, maar hoe dan ook… Ik liet mijn blik over de sumptueuze schalen gaan en de teil gekoelde proseccoflessen. 500 euro? Tamelijk gênant!

(Of is het typisch iets voor onze straat om dat te vinden?)

6 reacties op “Op de grote hoop”

 1. @Brigit: Huur van glazen, tafels, versiering en plastic borden bij de Dekamarkt…? Ik zat niet in de organisatie. Ik weet alleen dat er geen eten en drinken van gekocht mocht worden. De gemeente is wel gul maar niet gek. Is jullie straat al geweest?

 2. Tsja, ook in Heemsteedse kennen ze een dergelijke subsidie. Zal wel een trend zijn. Vraag we wel af of daar waar de verbroedering het meest te wensen overlaat ooit iets van de grond komt wat voor die subsidie in aanmerking komt.
  De organisatie van een straatfeest vraag immers enige verboedering vooraf,,,

 3. Het is geen linkse hobby het is geen rechtse hobby.
  Het is een Hollandse hobby. En hobbies mogen van links.
  En Hollands moet van rechts. Dus subsidie.
  Kijk, da’s nou p o l i t i c o l o g i e…

 4. Wanneer de overheid ons geluk moet voor betalen is dictatuur niet ver weg, links of rechts, Hollands, Chinees, Amerikaans, of zelfs bij de personeel vereniging van het leger, de politie, de spoorwegen of op school, het gaat toch om controle, en de bannen van de controleurs, straks gaan zij ook een gesubsidieerd cursus zak geld voor kinderen invoeren ter controle van de ouders en de kinderen, in het belang van de handel en de marketing strategie. Of simpel weg om hun eigen baan te behouden en BTW te kunnen betalen, daar is overheid niet tegen, zelfs wanneer alles, echt helemaal alles, zelfs de appels uit Holland ook uit China zullen komen.

 5. Nee, ons mini-straatje (voordeur of tien) heeft in de 17 jaar dat we hier wonen nog nooit feest gevierd. Van mij mag dat zo blijven. Al kan ik wel een beetje jaloers worden op het straatgevoel in de vd Vinnestraat dat jij beschrijft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *