Ga naar de inhoud

Gemeentelijke hardware

Zo’n doorstart, het blijft toch wennen. Ik heb een soort fantoompijn, van die 1700 stukjes die nog ontbreken. Het oude RaDa gaat afwisselend op wit, op zwart, over de rooie, in onderhoudsmodus, in de wachtstand, op testbeeld, op tilt, over de kop en op zijn plaat.

Incidenteel kan ik in het beheer, maar daar staan (als ze er staan) ten hoogste 42 berichten, één voor elke dag die is verstreken sinds de met veel fanfare aangekondigde migratie. Zo lang ze daar bij Weblog.nl aan he klungelen zijn heb ik niks aan de backup die ik braaf had gemaakt, met verwijzingen naar bestanden bij…

(Hoe zou het zijn met mijn voornaamste doelgroep, de bezitters van Chinese naakthonden en Chinese naaktkatten, die door Google om onnaspeurlijke redenen massaal naar RaDa 1.0 werden gedirigeerd? Hoe vaak hebben ze al tevergeefs aan de poort gestaan? En bij wie vinden ze nu asiel?)

Iets anders, ik heb tegen mijn zin een obsessietje ontwikkeld met ijzeren vuilnisbakken. Vorige week bij de uitdragerij stond op de stoep een ijzeren vuilnisbak. HAARLEM  stond er op het deksel. Ha, gemeentelijke hardware! Er hing op dat moment een mottig karpet over mijn schouder en ik moest eerst naar boven om de camera te halen. Toen ik terugkwam was die bak weg. “Was die van jou, die vuilnisbak?” vroeg ik aan de jonge vrouw die aan het verhuizen was, hetgeen ze beaamde en ik mocht later nog aanbellen, ja prima, hoor, geen enkel probleem, alleen kwam het er niet meteen van en nog later, toen ik er was, was zij niet meer thuis zodat ik nu nog geen foto heb van die ijzeren bak ondanks dat ik nadien nog drie keer terug ben geweest, ik vond het een prachtbak maar ja, hoe ver wil je gaan zonder jezelf belachelijk te maken in je eigen ogen (kennen jullie dat, jezelf belachelijk maken in eigen ogen?) waarna ik dacht, jezus, er moeten andere manieren zijn om aan zo’n foto te komen, waar heb ik lezers voor en het zal heus niet gaan om een onvervangbaar, uniek exemplaar – toch? Dus mocht iemand…

Heeft iemand (gepensioneerd ambtenaar gemeentelijke reiniging, een lokale vuilnisbakkenarcheoloog of anders Harrie of Maarten) trouwens een idee tot welk jaar die bakken in gebruik zijn geweest in Haarlem? En wat er nadien mee is gebeurd? Het moeten er toch gauw zo’n 50.000 zijn geweest.

4 reacties op “Gemeentelijke hardware”

  1. Fantoompijn, ja dat is misschien wel het goede woord. Ik kan nog wel van alles terugvinden ‘in cache’ wat ik dan ook weer vlijtig terugzet op mijn nieuwe plek, maar de foto’s! Nadat onze computer was gecrasht waande ik me nog onschendbaar met mijn weblog.
    Nu staren hele pagina’s met kleine beeldjes Wilikditwelfoto’s me aan, onbereikbaar als je erop klikt. Een tantaluskwelling.

  2. Hallo Marius,

    Bij het Noord-Hollands Archief gebruiken wij nog een originele Haarlem-vuilnisbak op ons ‘rookbalkon’. Ik zal een foto voor je maken. Volgens mij zijn de zinken vuilnisbakken rond 1970 vervangen door vuilniszakken. Ze werden toen meegenomen door de gemeentereiniging. Zelf heb ik er thuis ook nog een (helaas niet van Haarlem, maar van de gemeente Voorburg). Ik heb hem via Marktplaats gekocht van iemand die hem als plantenbak in gebruik had (en daarom in de bodem enkele gaatjes had geboord). Nu fungeert hij weer gewoon als vuilnisbak (er past precies een grijze komo-zak in).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *