Ga naar de inhoud

Swingstation

“Met de jive en de samba is het voor de liefhebber voorlopig behelpen, maar de NS onderzoekt wel degelijk de mogelijkheden. Ook chachacha, rumba en bubbelen staan hoog op de verlanglijst. Haarlem heeft het fotogeniekste station van Nederland…”

Uw RaDa-verslaggever laat zich rondleiden door NS-PR-manager Wietske Flitsvoet, tevens initiatiefneemster van deze info-tour.

“Kijk om je heen, dit oude station uit 1906 is en blijft een parel! Art nouveau, Jugendstil, prachtig allemaal, dat doet het goed bij filmregisseurs en architectuurtoeristen. Vandaar dat wij de focus nu durven verleggen. Want stilaan is station Haarlem bezig zich op te werken tot een van de toonaangevende internationale danscentra. Menige late forens die uitstapt op perron 3a waant zich in Rio de Janeiro tijdens het carnaval. Het salsa-festival bruist je tegemoet en …”

salsa-festival

“Alles goed en wel, dat gedans, maar de inwendige mens? Ik bedoel, stel dat je hier als treinreiziger iets wilt eten of drinken? Was er niet ooit sprake van een stijlvol restaurant in de voormalige restauratie – die nu leeg staat?”

“Niemand hoeft hier honger te lijden, dat is wel het laatste wat wij willen! We hebben de Kiosk, de Burgerking, C’est du Pain, de Döner Express… En die leegstand, dat signaleert u volkomen terecht, die is ook ons een doorn in het oog. Ziet u die poster van de Argentijnse tango-avond in de Wachtkamer Derde Klasse? Die tango is pas het begin. Ook de Chileense Cueca staat binnenkort op het programma, of wat dacht u van de Bulgaarse Plovdrek, de Sloveense Muruszkac, de lapdanceuit Lapland en een bont assortiment met uitsterven bedreigde Baltische reidansen…”

“Maar stel, ik heb mijn trein gemist en…”

“De onderhandelingen met Ethiopië over de opzet van de iskista-cursus zitten helaas in het slop. Probleem daar is dat die dans uitsluitend kan worden uitgevoerd op een harde, lemen ondergrond, wat in de Wachtkamer Eerste Klasse lastig te realiseren valt. Het parket zou eruit moeten, om maar eens wat te noemen, wat op bezwaren stuit van Monumentenzorg. Regeltjes, hè! Idem met de Oezbeekse paarddans… of nee, staat daar nou ‘paardans’? Dat mail ik u nog. Maar u snapt tegen welke problemen wij aanlopen…?”

“Maar stel, Wietske, ik ben hier met mijn oude moedertje. We hebben onze aansluiting gemist en willen onder het genot van een kopje koffie en een appelpunt gezellig ergens wachten tot…”

“Ja, nee, dat ben ik met u eens, absoluut. Het aanbod voor senioren laat nog te wensen over. Dat is een leemte die is ontstaan doordat wij weigeren te kiezen voor de makkelijkste weg – ik noem maar wat, de Engelse wals, de slowfox, de valeta… Ballroom kan natuurlijk altijd nog, bij gebrek aan beter, maar in eerste instantie zet de NS in op hofdansen uit het Ancien Régime, kijken of dat aanslaat bij 55-plussers: menuet, gavotte, sarabande.Overigens, bedenk ik nu, zou ook de stationshal prima in aanmerking kunnen komen als danszaal.

“Ja, maar…”

“Geleidelijk wil de NS het station een minder statisch imago geven, we willen af van de traditionele, passief wachtende reiziger. Het zal van sommigen een kleine aanpassing vergen, maar waar wij naar toe willen is dat je op station Haarlem altijd op een of twee locaties kunt dansen, in de toekomst ook op levende muziek als het aan mij ligt, waarbij wij geen enkel genre bij voorbaat uitsluiten. Limbodansen, de lambada, headbangen, de horlepiep, de reiziger mag het zeggen…”

“Ja, nou… pfff, ik laat dit even op me inwerken, Wietske. Zullen we ergens gaan zitten met een biertje? Het Wachtlokaal misschien, op de hoek van de Rozenstraat? Of weet jij dichterbij nog iets?”

2 reacties op “Swingstation”

  1. Inderdaad merkwaardig en schandalig hoe NS het Haarlemse stationsgebouw laat verpieteren en de reiziger zonder fatsoenlijke voorziening laat staan. Wat een onderbenutting! Horeca beperkt zich tot fastfood: Broodzaak , Turkse dönerzaak , Smullers en AH to go. Je kan nergens fatsoenlijk zitten Terwijl het zo’n mooie plek is.

  2. Nou, de houten bankjes die tegen de voormalig wachtkamers gebouwd zijn, zijn absoluut heerlijk… met reisbeker in de hand, tja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *