Ga naar de inhoud

Haarlem aan de Maas

Historisch bewustzijn, het hoort er voor een stadsbestuur tegenwoordig evenzeer bij als de kadernota: je oude stadsblazoen oppoetsen, gevelstenen restaureren, de binnenstad glossyficeren, asfalt vervangen door glanzende middeleeuwse kinderhoofdjes, facelift en liposuctie voor Kenau – het trekt toeristen en ook de funshoppers lopen er warm voor.

De gemeente Haarlem, imagominnend sinds 1245, heeft onlangs iets nieuws bedacht: de verjaardag van de stad moet jaarlijks worden gevierd in plaats van elke halve eeuw. Te beginnen in 2011. Er werden chique, door Muggenmeester Bernt Schneiders zelve ondertekende uitnodigingen verstuurd voor een historische bijeenkomst in de historische Gravenzaal. De uitnodiging was geprojecteerd op een gravure van een middeleeuwse stad.

Door de stad loopt een rivier, zo’n rivier met water en bruggen en bootjes, ja, dat moet het Spaarne haast wel wezen, zou je denken en dat dacht vast ook de ambtenaar die hem klakkeloos [Ctrl-C] als achtergrondje [Ctrl-V] gebruikte. Oogt goed! Van al degenen die de kaart vervolgens onder ogen kregen, nam kennelijk niemand de moeite de Bavo te zoeken of (pfff, Latijn!) het onderschrift te lezen:

‘TRAIECTUM ad MOSAM’? Au, een historische blunder! Op 23 november vieren wij de geboorte van Haarlem aan de Maas!

haarlem aan de maas

P.S. Bij die gelegenheid wordt ook het boek Haarlemse Sproken ten doop gehouden. Prachtig boek, met veel aandacht vormgegeven – daarover later meer.

5 reacties op “Haarlem aan de Maas”

  1. Nee, Haarlem en Utrecht en dus ook Maastricht lijken op elkaar.
    Shoppen!! Het is de vermaastrichting van de Hollandse steden. Zoals Weijts het heeft over vliegveldisering o.i.d.

  2. Jij bent veel alerter dan ik! Toen ik vorige week deze wat wazig afgedrukte gravure onder ogen kreeg, zag ik het als een laatmiddeleeuwse manifestatie van de welbekende Haarlemse mythomanie. Dus de boel een beetje opleuken en indruk maken door wat kerken en hoge torens toe te voegen. En wel ja, dan doen we er ook nog een soort Ile de la Cité in het veel bredere Spaarne bij. I stand corrected.

  3. Peter Holthuizen

    Mijn eerste indruk van Haarlem, toen ik er 18 jaar geleden kwam wonen, was dat deze stad zoveel op Maastricht lijkt. Enfin, blijkbaar ben ik niet de enige…
    En wat dat Ile de la Cité betreft: we hebben de Bakenes al (toch geheel omgeven door water).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *