Ga naar de inhoud

Haarlem Ontketend

Waar is het nog wel veilig en wat is nog wel heilig, vraag je je vertwijfeld af, nu de ambtsketen van onze eigenste Muggenmeester, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland, is ontvreemd uit zijn werkkamer?

Sneu, een ander woord had ik er niet voor, toen ik Bernt Schneiders vanochtend zonder zijn zilveren keten op de video zag staan bij de viering van Haarlems 766ste verjaardag. Sinterklaas zonder mijter, Johan Cruyff zonder branie, Patricia Paay zonder schmink – hij zag er bleek en kwetsbaar uit. Is het de straf omdat hij zich onlangs liet vereeuwigen met een nepketen van sieradenontwerpster Carla Nuis uit (of all places) Maastricht? Die foto pronkte tijdens de Kunstlijn in de Kloostergangen van het Stadhuis.

Van de door burgemeester Ascher van Amsterdam ter beschikking gestelde reserveketen maakte Schneiders vandaag tijdens de plechtigheid geen gebruik en dat lijkt me terecht. En als de nood aan de man komt, zie ik hem nog liever met een andere keten, vervaardigd door Hilde Foks en tentoongesteld tijdens dezelfde Kunstlijn.

Ambtsketen

Kunnen we die niet laten verhaarlemsen en in zilver gieten?

3 reacties op “Haarlem Ontketend”

  1. Mocht de verdwenen ambtsketen onverhoopt niet meer opduiken, dan zou ik in ieder geval geen replica laten maken. Wat is er dan mis met een nieuw exemplaar, bijvoorbeeld naar een ontwerp van Joost Swarte?

  2. Peter de Pagter

    Net als een minister een steek hoort te dragen, hoort een ambtsketen bij een burgemeester. Jammer dat de door Pim Mullier voor de Haarlemse burgemeester ontworpen ambtsketen gestolen is (ambtsketen uit 1894). Het wordt inderdaad tijd voor een nieuw ambtsketen ontworpen door een Haarlemse kunstenaar. Mocht het door Mullier ontworpen exemplaar weer boven water komen, dan kan die tentoongesteld worden en in tijd van nood gebruikt worden. Komt die niet boven water dan is naast de nieuwe ambtsketen een reserve exemplaar gewenst.

    Waarom draagt Bernt Schneiders eigenlijk geen driepuntige steek? Ik vind het wel bij hem passen en daarmee wordt hij nog meer herkenbaar.

  3. Zou van die keten geen halszaak maken en al helemaal niet van die van Foks; dat is geen keten maar een kettingzaag!

Reacties zijn gesloten.