Meteen naar de inhoud

Haarlem Ontketend

Waar is het nog wel veilig en wat is nog wel heilig, vraag je je vertwijfeld af, nu de ambtsketen van onze eigenste Muggenmeester, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland, is ontvreemd uit zijn werkkamer?

Sneu, een ander woord had ik er niet voor, toen ik Bernt Schneiders vanochtend zonder zijn zilveren keten op de video zag staan bij de viering van Haarlems 766ste verjaardag. Sinterklaas zonder mijter, Johan Cruyff zonder branie, Patricia Paay zonder schmink – hij zag er bleek en kwetsbaar uit. Is het de straf omdat hij zich onlangs liet vereeuwigen met een nepketen van sieradenontwerpster Carla Nuis uit (of all places) Maastricht? Die foto pronkte tijdens de Kunstlijn in de Kloostergangen van het Stadhuis.

Van de door burgemeester Ascher van Amsterdam ter beschikking gestelde reserveketen maakte Schneiders vandaag tijdens de plechtigheid geen gebruik en dat lijkt me terecht. En als de nood aan de man komt, zie ik hem nog liever met een andere keten, vervaardigd door Hilde Foks en tentoongesteld tijdens dezelfde Kunstlijn.

Ambtsketen

Kunnen we die niet laten verhaarlemsen en in zilver gieten?