Ga naar de inhoud

Lyrisch-satirisch

Het RaDa is een lyrisch-satirisch weblog, het enige in Nedeland. De eenpersoons reda streeft naar een balans tussen zoet en zuur – kapittelt en prijst, striemt en aait, haalt uit en haalt aan…

Zo opgeschreven klinkt het alsof er een metronoom aan te pas komt; in werkelijkheid laat ik me natuurlijk leiden door mijn stemmingen. De lyriek komt daarbij eerder in het gedrang dan de satire. Drommen Haarlemse poseurs verdringen zich 24/7 rond het apparaat waar de RaDa-volgnummertjes worden getrokken: zie mij eens belachelijk zijn, zet mij te kijk, svp! Aan voorwerpen van spot is nooit gebrek.

Lyriek vergt van mij zowel gemoedsrust als tijd. Tijd om de schoonheid van de wereld tot me te laten doordringen en tijd om ervaringen doeltreffend te beschrijven. Vooral dat laatste wil er recentelijk nog weleens bij inschieten – dat ik hier foto’splaats van de Schotersingel is in die zin een zwaktebod.

Maar die Schotersingel…! Zodra alle RaDa-stukjes (pre- en post-migratie) hier herenigd zijn, wil ik er een aparte categorie voor inrichten. Ik loop er vrijwel dagelijks langs en toch is hij soms weer adembenemend. Dit was een week geleden, bij het vallen van de avond.

Schotersingel

En woensdagochtend belde de huisdichteres, vroeg op weg naar het station: “Ga NU naar het Bolwerk! Je weet niet wat je ziet!” De zon kwam op en kietelde met zijn stralen de witte mistflarden die uit het water oprezen. Het was een feeëriek schouwspel, waar de camera geen recht aan doet.

dolhuys in mist

Ik heb een half uur opgetogen rondgelopen in de omgeving van het Dolhuys en ging eigenlijk alleen naar huis omdat de in die omgeving oververtegenwoordigde psychiaters er anders iets van zouden denken.

schotersingel in mist

P.S. Lovend stuk van Nuel Gieles in Grote Broer het HD vandaag over God gaf ons Apparaten, de nieuwe bundel van de huisdichteres, die vanmiddag in Athenaeum Boekhandel Haarlem wordt gepresenteerd. Aanvang 16 uur. En kom anders morgen naar Ateliers 195-197, dat belooft een heerlijke manifestatie te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *