Ga naar de inhoud

Zonder december?

Maandag Ik tel de pilletjes die ik slik. Vier tramadol, acht paracetamolletjes (Ursula en ik noemen het molletjes), dat is twaalf. Dan nog een handjevol voedingssupplementen en vitamines. Per dag vijfentwintig, per jaar kom ik zo op 9.125.(…)

Zaterdag Heerlijk op bed gelegen. Eerst de verdoving geslikt, daarna lag ik bijna pijnloos en volstrekt ontspannen in bed. Ik droomde van een verre reis op een vliegend tapijt met een erg mooi meisje en voelde me gelukkig. Als de dood zo is, wil ik best dood.

Bovenstaande dagboekfragmentjes stonden bij een prachtig Next-interviewdat Brigit Kooijman maakte met een vriend van Sylvia en mij, de Utrechtse antiquaar Hans Engberts van Hinderickx en Winderickx. Het verscheen op 16 september en Hans had kort daarvoor te horen gekregen dat de tumor in zijn luchtwegen zich had uitgezaaid. De doktoren hadden hem nog twee maanden in het vooruitzicht gesteld. Vanochtend hoorden wij dat hij is overleden.

Ben ik morbide, vroeg ik me af in mijn vorige logje, hoewel ik antwoord ken. Nee, allerminst. Maar ik weet niet wat het is met 2011… death is in the air. De een na de ander. Meer begrafenissen dan verjaarsfeestjes.

Het lot heeft geen geheugen, zei iemand vorige week tegen me en zo is het. Ik vat al die misère dan ook niet persoonlijk op (er zijn er in mijn omgeving die veel zwaarder worden getroffen), maar wat mij betreft slaan we december over en beginnen we zo snel mogelijk aan 2012.

2 reacties op “Zonder december?”

  1. Lieve Marius, ik wens jou en Sylvia een opgewekt nieuw jaar zonder ziekte en dood. Overigens was Hans, zoals je weet, bij uitstek iemand die oprecht vrolijk bleef onder zijn ziekte en van de dood geen punt maakte. Maar paradoxaal genoeg kun je zo iemand dan dubbel zo erg missen. Sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *