Ga naar de inhoud

P.S.

De Damiaatjes zoals je ze nog nooit gehoord hebt – zelfs de voorzitter van het Comité ‘Zet die gore tyfusdamiaatjes uit en keil dat klotecarillon subiet in het Diepe Spaarne!!!!’ (ik kan zo gauw niet op zijn naam komen) zou er tranen van in zijn ogen krijgen – en niet van woede en frustratie.

LUISTER ZELF *(link helaas wijlen)

Wie Jan Willem Lagerwaard had aangeklikt in mijn column voor het Historisch Café was het misschien al tegengekomen op diens website. Meer Nachwuchs van maandagavond: die krantenviewer van het Noord-Hollands Archief is grandioos! Zelfs als je in plaats van diepgravend bronnenonderzoek te doen duf een ontbijtbeschuitje zit te vermalen en lukraak wat over de digi-pagina’s muist, kom je al van alles tegen.

NHA002000118_282_R

Zo dreven de dames Blom, Jeanne en Corry, in de Iordenssstraat een ‘supinatorium’ – iets met voetcorrectie (in mijn hardlooptijd ‘proneerden’ veel lopers en de enkeling die dat niet deed, sloeg door naar het andere uiterste – die ‘supineerde’). Google kan trouwens weinig met ‘supinatorium’.

Op 5 april 1941 adverteert de firma Van Wouw (Kruisweg 41) met ‘1e klas Duitsche kleine piano’s’. Pal daaronder een oproep van ‘Famezo’, met vooruitziende blik: ‘Verwaarloost in dezen tijd niet uw rijwiel- laat het vakkundig door ons nazien. (…) Alle reparaties, ook voor transportrijwielen onder garantie. VLUG – VAKKUNDIG EN BILLIJK.’

NHA002000123_021_L (2)

Een goudmijn, dat HD-archief, en alles wat je van je gading tegenkomt is eenvoudig te selecteren en op te slaan.

1 reactie op “P.S.”

  1. Even terug in Haarlem, voor twee weken kneuterigheid, en ik stond op de Botermarkt even te roken, en hoorde de Damiaatjes, en ik wist: ik ben veilig, de poorten worden gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *