Ga naar de inhoud

Verschijning

Een verschijning, ja, en uit den Hooge ook. Een aartsengel, nee, tenzij zeer excentriek vermomd. En wellicht een Openbaring?

Een intrigerend begin van een modern literair sprookje had het in elk geval kunnen zijn, of beter nog, van zo’n speelfilm met veel verstrengelde verhaallijnen en hersenpijnigende clous.

Twee dagen voor Kerstmis. Ik lig lui op de bank te lezen, e-reader op mijn buik. Een minuscuul spinnetje daalt precies boven mij neer van het plafond. Het heeft duidelijk geen haast. Het frappeert me, het is geen spinnentijd en er is sowieso nooit veel spinnenverkeer op onze bovenetage. Ik besluit de landing niet te verstoren en het hummeltje (nog geen speldenknopje) laat zich zakken, zoals die spinnetjes dat al miljoenen jaren doen.

Oud ontmoet nieuw: misschien is het touchscreen van mijn e-reader wel het eerste ooit waarop zo’n klein spinnetje landt; en zo’n zachte aanraking zal het later nooit meer voelen. Tot mijn verbazing selecteren die acht wriemelende spinnenpootjes op de landingsplek een woord. En prompt verschijnt het bijbehorende keuzemenu: Zoeken – Wikipedia – Google, etc.

openbaring

Ik ga het niet mooier maken dan het is – ik was te verbluft om te kijken wat het uitverkoren woord was. Maar in die film die met deze scène opent, is dat woord natuurlijk zwangervan betekenis. HOOP / LIEFDE / DISCIPEL / EIERSALADE en die man die zo lui ligt te lezen gaat een heilsleer verkondigen of veertig dagen vasten in de woestijn.

Ik niet. Ik vond het zo al wonderlijk genoeg.

3 reacties op “Verschijning”

  1. Het begon buiten zeker zachtjes te sneeuwen, niet?
    In de verte klonken, jawel, de damiaatjes.
    Toen werd het pas echt kerstfeest…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *