Ga naar de inhoud

Vogel van het Jaar

Sorry, batterijkip en zilvermeeuw, er is maar één Vogel van het Jaar 2011 en dat is de Schipholgans.

Nou ja, er zijn 50.000 Schipholganzen en als we een Vogel Top 50.000 hadden, zouden die er van mij allemaal in moeten. Deze week (29-12) schreef Hein Flach in Grote Broer het HD over het trieste einde van de TOM-500 laser, de ‘groene’ laser, waar €300.000 in is geïnvesteerd en die op andere Europese luchthavens voortreffelijke diensten had bewezen bij het verjagen van vogels. Zo niet hier. Onze Schipholganzen knipperden een paar keer met hun ogen, vlogen een obligaat blokje om en daarna lieten zich niet meer gek maken. Ze snaterden vrolijk en aten hun grasje terwijl de Boeings bulderden en de groene laser machteloos vuurde.

Ze lachen ons massaal uit, die ganzen, gak-gak-gak! Ze vinden ons de achterlijkste wezens op aarde. Ga maar na! Schiphol zet zestien birdcontrollers in, die een ploegendienst draaien. 24 uur per etmaal zijn ze doende met (ik citeer) ‘lichtkogelpistolen, een geluidsinstallatie, gaskanonnen, windmolentjes, birdflashers (spiegeltjes), irritape (met schitteringseffect) en scarymans (opblaasbare mensachtige figuren)’. Aan radardetectie wordt nog gewerkt en daarnaast zou ‘habitatmanagement’ op termijn soelaas kunnen brengen: daarbij worden grassoorten gezaaid waar de Schipholgans niet zo happig op is. En als ik me niet vergis worden in de broedtijd ook de ganzeneieren ingesmeerd met maisolie.

De opsomming doet mij denken aan het eiland Laputa in Gulliver’s Travels, waar het leven in het teken staat van zotte wetenschappelijke experimenten – zo pogen de geleerden daar om zonlicht te destilleren uit komkommers en vermalen ze marmer om hoofdkussens te vullen.

De mens geeft zich nog niet gewonnen. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft nu ten einde raad in Brussel toestemming gevraagd voor een ‘diervriendelijke manier van vergassen‘. Hij hoopt zo de ultieme SCARYMAN voor de ganzen te worden. Maar voorlopig zet de Schipholgans ons mooi voor joker en daar kun je alleen maar bewondering voor hebben.

De Vogel van het Jaar is qua mentaliteit een voorbeeld voor ons allen, met zijn onverstoorbare nuchterheid als ze hem het leven zuur maken, zijn benijdenswaardige vermogen schijngevaren te onderscheiden van echte en zijn besef van de potsierlijkheid van de mens. Dáár wenst de RaDa-reda zijn lezers het nodige van toe in 2012! En laat ik geluk en gezondheid en daadkracht en levenslust en saamhorigheid niet vergeten. Goed uiteinde 

gans

en tot volgend jaar!

4 reacties op “Vogel van het Jaar”

  1. @pr’muts: Hadiemutsie! En jij in het bijzonder een goed 2012! (RaDa-reda altijd extra blij met lezers van een ander halfrond)

  2. Wij hebben een koppel van twaalf ganzen in de gracht, ouders en tien jongen, die we vanwege hun zo op het oog reformatorische levenswandel (geese that pray together, stay together) de familie Rouvoet hebben gedoopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *