Ga naar de inhoud

Knoflookstad

Ik woon in de knoflookstad van Nederland!

Annalaura Molducci, die voorheen in het HD heur vinger op de rotte plekken en etterende zweren in het zorgstelsel legde, is onlangs getransfereerd naar politiek en wist zaterdag te melden dat de financiële en administratieve chaos bij onze gemeente zo endemisch is als bilharzia in Boeroendi.

Zozeer dat het heenzenden van de verantwoordelijke wethouder, Pieter Heiliegers, slechts een symbolische daad zou zijn. De ongelukkige Pieter ruimt puin van voorgangers die het oude puin van hun voorgangers niet weggebulldozerd kregen omdat die op hun beurt de door hun voorgangers achtergelaten puinhopen niet konden overzien. En daar komt bij, Heiliegers beweert bij hoog en laag dat er momenteel (achter de schermen en achter de puinhopen) van alles gebeurt om de situatie te redresseren.

Oppositie en Coalitie (meer smaken hebben we niet) zijn eensgezind in hun geschoktheid. Raadsveteranen Fedde Reeskamp (D66)en Lukas Mulder (GL) memoreren in de krant aan deerlijke accountantsrapporten uit de vorige eeuw, mislukte verbetertrajecten en de estafette van nietsontziende reorganisaties. En beiden verzuchten net als twaalf/acht/vier jaar geleden: wat een puinhoop!

Inmiddels heeft Heiliegers een ‘aparate staf bedrijfsvoering’ ingesteld, schrijft A.M. ‘Aparaat’? Ze zijn al jaren aparaat daar! Of is het een typo? Maar dan nog… En alle medewerkers worden nu ‘getoetst op hun competentie’. Heette dat voorheen geen sollicitatiegesprek, dat je voorafgaandaan je loopbaan kreeg en niet pas nadat je serieel je wethouders tot wanhoop had gedreven? Fedde Reeskamp (D66) stelde in de Commissie Bestuur tevergeefs voor om behalve de medewerkers ook de ambtelijke top ‘door te lichten’, daarmee de suggestie wekkend dat tot in de hoogste financiële kringen dyscalculie heerst. Reeskamps idee van een ‘stresstest’ voor de gemeentelijke financiën werd weggewimpeld als zijnde onhaalbaar, aangezien de cijfers nog ‘te onbetrouwbaar’ zijn. Alsof je tegen de Keuringsdienst van Waren zegt dat ze de schimmelkaas niet kunnen komen inspecteren omdat er nog teveel bruine ratten omheen trippelen.

Wat een stad… Haarlem krijgt de Triple-Junk Status, ik weet het zeker.

1 reactie op “Knoflookstad”

  1. Grappig dat ze nu pas alle medewerkers gaan toetsen op hun competentie. Ach zo zie je maar weer wat vriendjespolitiek allemaal teweeg kan brengen in negatieve zin voor een stad. Staat me bij dat de gemeente Haarlem jaren geleden in het nieuws kwam toen ze een artikel 13 gemeente dreigde te worden. Ja het blijft een opmerkelijke stad dat Haarlem, misschien dat ze over tig jaren pas weer een beetje financieel gezien aan de positieve kant van de balans komen te staan. Ach het geld wat de gemeente aan allerlei incompetente projecten stortte zoals de aanleg van een nieuw centraal station voor de bussen en diens mooie zee containers waarin je mag wachten op een bus. Is natuurlijk al een teken aan de wand t.a.v de competentie die ambtelijk Haarlem beschikt onder de leiding van een nog intelligentere wethouder. Want ze mogen het nu weer op nieuw gaan verbouwen dat deel van het centrale station. En dat gebeurd echt niet op hun kosten, eerder op kosten van de Haarlemse burger. Je zou er eigenlijk eens goed de bezem door moeten halen bij dat ambtelijke apparaat. Want nu is het toevallig dit maar er is aan vele fronten binnen het ambtenaren apparaat veel mis en er heerst veel incompetentie door middel van vriendjespolitiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *