Ga naar de inhoud

Meelblazen

De RaDa-reda kampt met een leesachterstand, vandaag plofte er een stapeltje tweedehands HD’s op de kokosmat met onder meer een stukje over de nachtvergunning voor twee ‘horecagelegenheden’ (023 en Bugsy’s – dat zullen wel ordinaire cafés zijn, toch?) in de Smedestraat.

De gemeenteraad (wil dynamiek, kansen voor Haarlemse ondernemers en -gaapgaap- een stad die nooit slaapt) is vóór, en de Muggenmeester is tegen. Bernt Schneiderssteekt zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken, knort in de krant, ziet de bui al hangen: de gemeenteraad wil OOK openbare orde, gedragscodes voor kroegbazen en -gaapgaap – gegarandeerd 6 uur nachtrust voor binnenstadbewoners. En als dat niet lukt – zo zijn ze – weten ze hèm te vinden.

Formeel heeft hij geen poot om op te staan. De raad bepaalt, DUS krijgt hij Reeskamp (D66), Fritz (PvdA), Mulder (GL) en Rutten (VVD) over zich heen. Zoemt de Muggenmeester een toontje lager? Allerminst, hij countert krachtig met een oude, eerbiedwaardige wijsheid: ‘Men kan niet blazen en het meel in de mond houden tegelijk.’

Hebben jullie ‘m, beste Raarlemmers? Hier op de redactieburelen is de uitdrukking niet in zwang. Waarom zou iemand – laat staan een gemeenteraad – meel in de mond willen hebben? Als ik het had, zou ik niet weten hoe snel ik moest blazen.

Los daarvan zou het RaDa een hausse aan oudnederlandse spreuken in de politiek toejuichen. Het is weer eens wat anders dan het afgezaagde ‘het is van tweeën één’. En ook de streektalen moeten we niet vergeten. In Twente, waar meeleten en meelblazen eertijds kennelijk ook om voorrang streden, hebben ze een aardige variant:

‘He wil poezen, mer ‘t mel in de moond holn.’

1 reactie op “Meelblazen”

  1. Kan het niet zijn dat Muggenmeester het over zichzelf heeft, wat betreft dat blazen en meel in de mond houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *