Ga naar de inhoud

Doorbakken

Ik heb nog geen kadetje of maanzaadbolletje van ze gegeten maar voor mij is de doorstart van bakkerij Kuin nu al het feelgoodverhaal van dit en het komend belastingjaar.

Ik las er van de week over in Grote Broer het HD, de krant waarin je je maatjes van vroeger tegenkomt (dáár zouden ze eens mee moeten adverteren!). En zo’n weerzien is zelden zo verrassend als het mijne met de Gebroeders Kuin, van wie er viermaal zo veel zijn als van de Coen Brothers en tweemaal zo veel als van de Dalton Broers. Die acht wakkere knapen (prototypes van de gezonde Hollandse jongen) hadden, zo heb ik uit de krant, ook nog één zusje, dat ik me niet herinner. Er voetbalden er een paar bij mijn eigen kluppie, het oerkatholieke Onze Gezellen, en met Peter zat ik in 5-gym op het minstens zo katholieke Triniteitslyceum – hij was een goede vriend destijds, we zijn samen twee keer op fietsvakantie geweest. Een enkele keer kwam ik bij de familie over de vloer in de Hogerwoerdstraat, kreeg een krentebol bij de thee, maar het staat me los van die bol niet bij dat ik enige belangstelling had voor de bakkerij die hun vader dreef.

De bakkerij ging in 1989 ter ziele bij ontstentenis van een opvolger; de jongens stonden niet te popelen en hadden hun eigen pad gekozen, maar onlangs, de vijftig waren gepasseerd, voelden vijf van hen (in het dagelijks leven accountant, horecaondernemer, psycholoog (2x) en jeugdcircusdircteur) de bakker in zich ontwaken. Een jongensdroom kun je het dus niet noemen, eerder een late roeping, maar die bakkerij komt er.

Vader Wim had het recept van zijn volkorenbrood bij het sluiten van de bakkerij plechtig overgedaan aan Peter. En de fijne kneepjes van het vak waren hen als kind al bijgebracht, dus dat komt wel voor de… (vul hier een oud ambacht in). De broers bakkeren straks allen een of twee dagen per week, naast hun reguliere baan. En met zo’n multigetalenteerd team (zie de beroepenlijst boven) zal het met de bedrijfsvoering wel snor zitten. Vanaf 31 januari kun je er terecht (zie ook hier). Aan de Zijlweg, een paar panden naast (broers rule!) I Fratelli.

bakkerijkuin

P.S. De huisdichteres vertelde mij dat zij zich 20 jaar geleden bij haar aantreden als winkelmeisje bij Bakker Bart contractueel diende te verplichten diens broodrecept geheim te houden, op straffe van een boete  van f (oudhollandse florijn) 10.000,00.

7 reacties op “Doorbakken”

 1. Ik ben erg benieuwd naar deze nieuwe bakker bij mij om de hoek en na dit verhaal nog meer. I Fratelli bakken overigens heerlijke pizza’a.

 2. Njammie! Ook voor mij ideaal, van mij vandaan iets verderop (in het gedeelte van de Zijl met een te hoog ozb-gehalte in de grond).

 3. Wij kennen ook een familie met acht zusjes en een broer, nog katholiek ook.
  Geen bakkers.

 4. tante gre en ome piet

  wij wensen jullie heel veel succes en veel plezier in de bakkerij
  groeten piet en gre groen platte ven noord -scharwoude

 5. Ook wij in Noordscharwoude hebben goede herinneringen aan bakker Kuin.
  Opa wim en hun zonen . Jaap, Wim, Roel. Ga binnenkort het boek lezen dat Roel Kuin geschreven heeft over zijn loopbaan.
  Jullie veel succes!
  Oud buurjongen van bakker Kuin.

 6. Gelet op de prijs die ik laatst voor een zakje krentebollen betaalde zijn ze weliswaar een dag per week bakker geworden maar hebben ze de uurtarieven van een accountant behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *