Ga naar de inhoud

Roomse praktijken

Je hebt de sterfbedbekering, voor trage beslissers, maar dit gaat verder, dit is een gevalletje postume bekering.

Zoals zo veel kerken heeft de Haarlemse Noorderkerk een nieuwe, goddeloze bestemming gekregen. Niet als kapperszaak, sauna, sportschool, discotheek of appartementencomplex – er is veel mogelijk, ik ontdekte zojuist op het Grote Boze Wereldwijde Web Reliplan BV: wie geïnteresseerd is in een tweedehands godshuis kan bij die organisatie terecht.

Waar hadden we het over? De Noorderkerk, een sympathiek interbellumkerkje aan de Velserstraat, met een prachtig groen patina van algen op de baksteentjes, is in 2006 geconverteerd tot tandheelkundige praktijk. Kennelijk vermoedden ze dat een Engelse naam meer aantrekkingskracht zou uitoefenen op mensen met paradontitis en wortelkanaalontstekingen en afgebrokkelde drievlaksvullingen, vandaar ‘Noorderkerk Dental Center’.

De Noorderkerk was voor zijn ontkerstening een Nederlands Hervormde Kerk.

Noorderkerk

Toen ik er deze week langs liep en het naambord zag, dacht ik even dat de verzuiling terug was. Een paapse tandarts?

roomse tandheelkunde  

(Muntje in vrije val)

Ah… vandalen (of ontevreden patiënten) hadden ‘NOORDERKE’  afgebroken… 

4 reacties op “Roomse praktijken”

 1. Beste Redactie,
  Reacties vanuit de wijk waren niet onverdeeld positief op ons naambord, maar zie de tijd en het weer was ons behulpzaam. De storm van enkele weken geleden deed ons bord sneuvelen… en wellicht terecht. Inmiddels is een nieuw bord in de maak, geheel in authentieke stijl d.w.z.;
  Noorderkerk in het originele lettertype uitgevoerd in koper op een houten ondergrond.
  Gun ons nog even tijd om aan de verwachtingen te voldoen.
  NB. verder wordt de tuin in het voorjaar aangepakt!!
  vriendelijke groet van het Noorderkerk team

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Rob v.d. H.: Dank voor de toelichting! Als het nieuwe bord er hangt, voeg ik een foto toe als P.S.-je.

 3. ‘t Is wel een fijne kerk. In Weesp hebben ze een aardige Lutherse kerk omgetoverd tot tandenwalhalla. Qua bord wachten we af. Hadden de Hervormden niet zo’n gezang van “Opent uwe mond, eist van mij vrijmoedig”? Misschien kan dat ook op het nieuwe bord…

 4. Ah de Noorderkerk. Dierbare herinneringen. In 1996 zijn mijn vriendin en ik daar getrouwd. Later is onze oudste er gedoopt. Toen de Noorderkerk de deuren sloot zijn we mee verhuisd naar de Immanuelkerk.

  Het bord is inderdaad wel een aanfluiting. Past niet bij het gebouw. Zou het de hand van onze lieve heer zijn geweest die hier heeft ingegrepen? 😉 Zoals een andere veel geciteerde tekst luidt: “Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *