Ga naar de inhoud

Afknapper?

Is de migratie van Weblog.nl al eens vergeleken met een tocht door een eindeloze, oaseloze woestijn voor 350.000  zwaarbepakte kamelen klunende schaatsers, onder aanvoering van een eenbenige gids zonder kompas, kaart en richtinggevoel, die om duistere redenen slechts met zijn achterban wil communiceren door middel van rooksignalen, uitsluitend op woensdagen dat er een zandstorm woedt?

Bij dezen dan.

Op zich maakt het niets meer uit natuurlijk. Na de eerste ontgoocheling en de overstap naar Antagonist kijk ik af en toe even bij mijn arme weesblog, het Oude Raarlems Dagklad, gegijzeld in een sadistisch universum waarin het telkens op andere wijze wordt verminkt. De laatste versie van mijn doorstartbericht is sinds enige tijd: Het RaDa herrijst op www.dagklad.nl. Ik hoop jullie daar over xe9xe9n klik terug te zien. Zo moeilijk kan ‘één klik’ zijn.

De bezoekersaantallen op deze nieuwe stek zijn lager. 1700 berichten, de categorieën en het archief ontbreken nog; om die te kunnen toevoegen moet ik wachten tot Weblog.nl/Sanoma de fotobestanden heeft heroverd op Typepad en geïmporteerd. Ik deed (tandenknersend als een klunende schaatser in de Sahara) steeds alles wat Weblog suggereerde: maakte een ‘ticket’ aan met mijn klachten, volgde Webstreepjelog op Twitter, vulde een armoedige enquête in en vermeldde daarin zelfs mijn telefoonnummer, zodat ze me zo nodig konden bellen. Ja, dat stond er! Ze hadden voor mijn part op huisbezoek mogen komen als ik de garantie had dat het dan goed kwam…

De machteloosheid wende, de ergernis sleet en mijn betalingen werden stopgezet. Het werd 2012. Toen ze op 7 februari in een van de schaarse updates meldden dat ze 67% van de ‘missende bestanden’ hadden geïmporteerd, begon ik te hopen dat het op 22 februari voor elkaar zou zijn. Vandaag. Dan zou het namelijk op de kop af een half jaar geleden zijn dat de migratie volgens de ‘planning’ (als je dat zo mag noemen) had moeten plaatsvinden. Niet dat dat ene dagje er toe doet, maar zo’n afgeronde periode heeft wel wat.

Het mocht niet zo zijn. Vandaag verscheen er een nieuwe update, op een nieuwe plek: ‘Op dit moment zijn we op 90% van de import van de missende mediabestanden en daarmee hebben we 98% van de weblogs met missende bestanden behandeld.’

Ik heb een hekel aan dit gebruik van ‘missende’ ipv ‘ontbrekende’, maar los daarvan: ik durf na al die misère niet meer te hopen. Ik durf niet meer te geloven. Ik kan alleen maar vrezen. Ik vrees een afknapper zo groot als deze, ergens langs de Schoterweg. 

houten paaltjes

8 reacties op “Afknapper?”

 1. Bij mij is zelfs tijdelijk de motivatie om opnieuw te beginnen sterk afgenomen. Van nature wantrouwend jegens management en bedrijven die met veel aplomb hun zeldzame, in abominabel slecht Nederlands geschreven communiqués rondsturen, heb ik vanaf het begin maar minimaal gedaan wat ze me adviseerden. Zo helder was het me ook niet, mede door dat taalgebruik, natuurlijk. Nu ben ik net zo ver als jij, Marius, dus ik vermoed dat het allemaal geen hol uitmaakt.
  Dat ze nu al weer een paar maanden niets aankunnen met een paar simpele diacrieten, it sez it all, innit?
  Wel heel blij was ik met mijn gratis halfjaarabonnement op één van de blaadjes van Sanoma. Niet! Dat is uiteindelijk na een korte vlootschouw dan maar de Linda geworden voor de wederhelft.
  Veel liever had ik gewoon mijn blogje gehouden.

 2. Mee eens!
  Wel ben ik dan kennelijk toch één van de 98% ‘gelukkigen’ die ‘al’ na een half jaar weer alle (tenminste dat denk ik) doodgewaande stukjes en foto’s terug kan vinden, maar ik zie dat op jouw oude blog de verlossende woorden Volgende Pagina missen. Tandenknars…tandenknars…

 3. Het moet all in all toch doodsimpel zijn om hetzij ‘groeiend’ een backup bij te houden van je blog, dan wel met een eigen webhost te beginnen? Dat is toch kant en klaar aan te schaffen? Toegegeven het is mosterd na de maaltijd nu….

 4. @Roberto: dat Sanomablaadje heb ik dan nog wel hooghartig geweigerd (al denk ik niet dat ze het zich aantrekken).
  @carel: backups in alle maten en soorten hier, ik kan wel een backupwinkeltje beginnen, maar óf ze gebruiken onbruikbare web-log.nl URL’s van vermiste foto’s, óf ze zijn gemaakt in een niet klakkeloos over te zetten bestandsformaat. Dat Weblog nu is verhuisd van Typepad naar WordPress schijnt ook niet te helpen. Ik pretendeer niet het te begrijpen, het enige wat ik wel weet is dat ik geen trek heb om 1700 stukjes handmatig te fatsoeneren en van plaatjes te voorzien. En elke keer ga je er (als betalende klant!) van uit dat het nu zó lang heeft geduurd dat het vast niet lang meer kan duren (wanprestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst). Zo zit dat.

 5. Volledig mee eens. Ik heb daar ongeveer 4 jaar liggen, en ik durf niet eens te gaan kijken. Het is verschrikkelijk stompzinnig. Ze sturen nog steeds blije berichten op facebook, en ook daar loopt het aantal reacties terug, gewoon door vermoeidheid. Is er enige aandacht aan besteed in de Nederlandse media? Dat zou het bedrijf toch de kop moeten kosten? Afijn, bij WordPress zit ik vooralsnog goed.

 6. En je hebt hier gxe9xe9n last? 🙂

  Jeroenmirck heeft er wat aandacht aan besteed en ook Webwereld. Aanvankelijk vond ik het meer op advertorials lijken, maar ze ontpopten zich toch als heuse kritiek. Bij http://uitwijkpost.wordpress.com zijn nog steeds bloggers bezig die met Sanoma een goede oplossing willen zoeken. Dat waardeer ik, maar voor mij hoeft het niet meer. Van al mijn foto’s heb ik de orginelen nog immer op mijn harde schijf en vlak voor het migratiefiasco heb ik met Typepad een goede export gedraaid, die ook op mijn harde schijf staat en inmiddels dus op een nieuw weblog bij wordpress.

  De gratis WordPress biedt in mijn ogen iets meer (maar het is wel appels met stroop vergelijken), werkt wel en heeft geen irritante reclame. Beide systemen zijn in mijn ogen minder dan de oude Typepad op Web-log.nl. Maar dat kwam door een fout in die software waardoor javascript, styles en nog meer mogelijk was. Blogspot biedt op dat gebied meer dan WordPress, maar het reageergeknoei bij blogspot wil ik mijn reageerders niet aan doen. Dan maar minder functies.

  Die 350.000 betreft overigens het aantal ooit geregistreerde weblogs en niet het aantal webloggers. De helft werd al jaren niet meer gebruikt, de andere helft is verdeeld over hooguit 50.000 bloggers. Zelf had ik er ook 5 en ik ken iemand die er 62 had. Van die 50.000 is meer dan de helft verkast richting WordPress en Blogspot en die zie ik niet meer terugkeren.

  De laatste maanden zit Weblog.nl op een kwart van het aantal bezoekers vergeleken met Web-log.nl een jaar eerder. En daar zit geen enkele stijging in.

 7. Marius (RaDa-reda)

  @Ximaar: 50.000, maar dan nog, dat is een stadion vol en die zet Sanoma straffeloos een half jaar te kakken.

 8. @Marius: Die club mensen bestaat voor het grootste deel uit quilt-, katten-, baby- en voetbalbloggers. De mensen die over wat anders bloggen waren al na de vorige migratie vertrokken richting eigendomein en deze keer zijn er erg veel overgestapt op wordpress en blogspot. Binnen dit alles zit ook een club minderjarigen die al eerder overgestapt waren naar Haifs en die nu helemaal gek zijn van feesboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *