Ga naar de inhoud

(H)OV

De bus geniet dit weekend bovengemiddelde belangstelling van de RaDa-reda: maandagavond is er in het Noord-Hollands Archief weer een (overigens al uitverkocht) Historisch Café, ditmaal over bus/tram/trein in de regio Haarlem; ik zal daar een (tot op heden nog ongeboren) column voorlezen.

Ik wilde daarom weleens zo’n bus in het wild zien en ging naar het busstation in wording. Of verwording? De net aangelegde tegels van natuursteen liggen er aan de toegangsroute vanaf de Jansweg zó bij:

station Haarlem  

Daar ontstaat een superzonk! Hoe lang duurt het nog eer de eerste Connexxion-bussen in de ondergrondse fietsenstalling landen? Zeg niet dat ik niet heb gewaarschuwd! 

Meer veldwerk: ik ging naar het NZH Vervoer Museum aan de Leidsevaart. Daar zag ik onder meer dit schitterende, strak vormgegeven tegeltableau van de Electrische Spoorweg Maatschappij.

Hoogwaardig OV

Hoogwaardig Openbaar Vervoer en city-marketing avant la lettre: opstappen aan het Spui en zo doorkarren naar Zandvoort. Ideaal voor een dagtochtje. De lijn van Haarlem naar Overveen werd in 1914 geopend. In 1924 werd de exploitatie van de ESM-trams overgenomen door de NZHTM, dus de reclame moet dateren uit de tussenliggende periode.

2 reacties op “(H)OV”

  1. Curieus dat de de route oost richting west, (Spui richting Zandvoort) omgedraaid wordt afgebeeld op het tegeltableau.

  2. Vergeleken met de jaren 50 en 60 oogt dat tableau behoorlijk 2012. City-marketing van de beursgenoteerde E.S.M., inderdaad. Neem alleen die subtiele toevoeging ‘b/d Kalverstraat’. Singel en Nieuwezijds lagen dichterbij de toenmalige eindhalte voor het huidige Athenaeum Nieuwscentrum, maar men wilde kennelijk Haarlemmers, Halfweggers en Zandvoortenaren lokken de tram te nemen naar het shoppingcentrum van A’dam. Zal wel een doorn in het oog van de Haarlemse wethouder economische zaken in die tijd geweest zijn. Tenminste als die uit hetzelfde hout gesneden was als de huidige, Jan Nieuwenburg, die zaterdag een oproep in het HD deed om vooral maar Haerlemse Waer te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *