Ga naar de inhoud

Kunnen en moeten

‘Haarlem robuust door crisis’ luidt de dubbelzinnige kop boven het stukje van Jan Nieuwenburg in het HD (3 maart). Uit het vervolg blijkt dat onze stad zich er volgens de wethouder van economische zaken kranig doorheen slaat, al breekt er in 2012 een cruciale periode aan, waarover straks meer.

Eerst iets over Nieuwenburgs proza-stijl. Waarom vind ik die nou zo vertederend?

Als ik me de voorstel hoe deze forse, hardwerkende, dossiervretende PvdA-politicus aan zijn bureau zijn column zit te componeren, moet ik onweerstaanbaar denken aan een peuter die een simpele legpuzzel maakt en verheugd opveert telkens als hij met zijn poezelige knuistjes twee stukjes aan elkaar kan leggen. Als Nieuwenburg ‘ontwikkelen’ schrijft, moet ‘investeren’ eraan vast; ‘producten’ koppelt hij aan ‘diensten’, ‘orde’ aan ‘leefbaarheid’ en zijn favoriete siamese cliché-tweeling is ‘kunnen en moeten’.

Dat een mens soms moet en niet kan, of andersom, komt niet bij deze politicus op. Het levert prachtige kromzinnen op. Lees die zinnen, beste Raarlemmers, lees ze minstens tweemaal (ze kunnen en moeten nu elk moment op het scherm verschijnen), savoureer ze met alle savouratie die jullie in je hebben. Nog even de cursivering aanbrengen… Voilà!

‘Juist nu is het echt belangrijk dat we ons sterker kunnen en moeten richten op en samenwerken met andere overheden en bedrijven (met werknemers) in onze regio, bij besteding van werk en dienstverlening. Perspectief op én behoud van werk emancipeert, motiveert en beperkt extra lokale lasten. Maar het is juist niet alleen de overheid die daarin veel kan en moet doen.’

Harrie wees ons al Nieuwenburgs opmerkelijke aansporing om Haerlemse waer te kopen. Dat zou de stad soelaas bieden in de recessie. Niet meer Googelen, maar ‘in de directere omgeving diegene proberen te vinden die voor een eerlijke prijs een goed product en goede dienst levert’.

Kunnen we dat? Moeten we dat? Ja, dat kunnen en moeten we!!!!

4 reacties op “Kunnen en moeten”

  1. Hoezee! Haarlem eerst! Ik neem aan dat we op 30 april dan ook een hymne van de Stadsdichteres aan zullen heffen in plaats van dat geval van die zeeuwse fransoos met affectie voor Duitsland en Spanje?

  2. @Anna B.: Uhhhh…. wat die stadsdichteres betreft, die laat zich lastig aansturen. Maar wie weet, als ze erg strenge instructies krijgt uit het stadhuis?

  3. Haerlemse waer kopen?? Vandaar dat alle winkels die nu open zijn vooral winkels van grote ketens zijn en er dus vooral door mensen van buiten Haerlem geld wordt verdiend? En dus kan de kleine winkelier niet overleven?

  4. Marius (RaDa-reda)

    @Hmmmm: Liever meubilaer van IKEAE Haerlem dan IKEA Duivendrecht? En wat nog meer? Haerdblokken uit De Hout? Strips van Hondius, Jopenbier, héle oude Drosteflikken en vis uit het Spaerne? De chauvinistische winkelaer heeft is lang vóór zessen klaer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *