Ga naar de inhoud

Steungeraniums

De ene geranium is de andere niet, zo weten lezers van Grote Broer het HD sinds gisteren. Je hebt raamgeraniums en bordgeraniums.

De raamgeraniums staan in de vensterbank en markeren de scheidslijn tussen een gemarginaliseerde eenling met een plastic gietertje enerzijds en anderzijds het bruisende leven – de straat, waar energieke voorbijgangers doelgerichte economische activiteit vertonen. Over zulke geraniums had wethouder Jan Nieuwenburg het toen hij zijn zorgen uitsprak over de gecombineerde gevolgen van de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Werken naar Vermogen. Zo zal Paswerk minder kunnen doen voor leerlingen uit het speciaal onderwijs. “… De Paswerkers voeren niet voor niets actie: ze dreigen inderdaad in de bijstand te belanden en dan achter de geraniums.”

Op dezelfde bladzijde 3 van Haarlem&Omgeving lezen we dat topkok Alain Alders van De Vrienden van Jacob in Santpoort (één Michelinster) een samenwerkingsverband heeft opgezet met plaatsgenoten Hans en Kees Loef, groente- en bloemenkwekers. Dus in geen restaurant zijn de verse kapucijners straks verser dan daar op Landgoed Duin en Kruidberg. En ook de florivoren komen er aan hun trekken, want de partners zijn in gesprek over ‘eetbare geraniums voor de patisserie’.

Eetbare geraniums? Dat opent perspectieven. Misschien dat Jan Nieuwenburg (erkend pleitbezorger van local produce) iets kan ritselen bij een Haarlemse kweker? Zodat de werklozen in Haarlem in de toekomst tenminste achter eetbare geraniums kunnen zitten? Dan kunnen ze – tussen het uit hun neus eten en op een houtje bijten door – voor de afwisseling af en toe een mals, vitaminerijk geraniumblaadje nuttigen.

De steungeranium (geranium supportivum) zouden we de nieuwe soort kunnen dopen. Of de Jan Nieuwenburggeranium – weer eens wat anders dan een tulp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *