Ga naar de inhoud

Kwispelparade

As happy as a rat with a gold tooth, zeggen de Engelsen, maar dit was anders blij. Dit was ongecompliceerd –as happy as a dog with three tails-blij en dan in honderdvoud.

Op het strand bij Bloemendaal ging net toen wij passeerden de deur van een paviljoen open en in een mum van tijd waren we omgeven door een wolk geconcentreerde vrolijkheid. Honden (aan de riem of los) in alle maten en soorten en baasjes in alle maten en soorten. Ze waren met velen.

kwispelparade

“Uhh… Als ik vragen mag…?”
“Dit is de Kwispelparade.”
“…?”
“Van Soza… Dit zijn allemaal geadopteerde zwerfhonden. Uit Spanje. Uit Andalusië. En eens per jaar komen we dan met z’n allen bijeen.”

Wat een fijn idee! Ik werd er zelf ook vrolijk van. Al die tweevoeters waren mensen met een goed hart, en hun dartelende, stuivende viervoeters waren betrekkelijk kort geleden verschoppelingen met honger en schurft. En nu (getrimd, een buik vol Chappy Extra) vierden ze hier een lotgenotendag aan de Noordzeekust en blaften Spaans met elkaar. Ze hadden veel meegemaakt en geleerd.

kwispelstaart  

Al doe je het in de ogen van de mens niet gauw helemáál goed. Er kwamen twee honden aanstoeien, speels tegen elkaar opstuiterend. “Ga nou toch niet de hele tijd met hem,” hoorde ik een vermanende stem. “Met hem kan je de hele week nog!”

Maar ja, begrijp dat maar eens. Als gewezen Spaanse zwerfhond.

7 reacties op “Kwispelparade”

 1. Hoorde jij dat zeggen?
  Wie gheen pluymen en can strijcken die endoogh der waerelt niet. etc.(A. de Roovere)
  Vannacht droomde ik dat mijn hond was aangereden. Andere honden kwamen mij waarschuwen en daar lag hij met zijn poot in de bek. ‘Geef een poot’ zei ik, maar toen ik hem wilde aaien liet hij zijn tanden zien. ‘Hou dan maar, ik zal hem heus niet afpakken’.
  De hond Piet is al jaren dood. Zou een hond ook een dibboek hebben?
  ps kom kijken naar mijn doornenkroonluchter
  liefs
  jo

 2. Op zondag 8 april van 14 tot 17 uur paastaart en johannesthee en kroonluchters.
  komt allen

 3. ook kwispelimmigranten dienen zich aan de regels en gebruiken van het gastland te houden, ja toch niet dan?

 4. smeltend ijsje

  Hmmm… ik ken wel de uitdrukking ‘zo trots als een hond met 7 lullen’. Best toepasselijk in dit verband. ;-p
  De hondendag voor mijn asielhondje (je weet wel welke ik bedoel) is binnenkort in Hamburg. Beetje ver, maar wie weet. Het lijkt me geweldig om met zo’n roedel blije honden rond te rennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *