Ga naar de inhoud

Leidse sleutels

Herinneren jullie je de ‘Amsterdammertjes in den vreemde’ nog, beste Raarlemmers? Verdwaalde driedubbelbekruiste Mokumse paaltjes in Haarlemse grond – o.a. in de Jan Steenstraat, de Kenaustraat, de Hofgeeststraat?

In het Oude RaDa had ik er een minireeks over (ocharm, het Oude RaDa, waar het de verzamelde geeks van Sanoma zeven maanden na de ‘migratie’ nog immer niet is gelukt de diakritische tekens in ere te herstellen of alle foto’s te restaureren, terwijl datzelfde bedrijf inmiddels wel een nieuw en voos project heeft opgezet, een digitale rioolkrant met de weinig verheffende naam WTF).

Terug naar de palen. Vandaag in de Holsteijnstraat (Cronjébuurt) kwam ik zowaar een Leidsetweeling tegen, op vijf meter van elkaar. Eén paal in originele staat, de gekruiste sleutels duidelijk zichtbaar, de andere wit overgeschilderd (knappe paleoloog die daar een verklaring voor heeft).

verkeerspalen

De Cronjéstraat heeft trouwens een eigen paal, wisten jullie dat? Hoeveel winkelstraten kunnen dat zeggen? Jammer dat de middenstand er aan een chronisch minderwaardigheidscomplex lijdt. Nu miepenen muiten ze ten tweede male over het autovrij maken van het gebied, drie jaar geleden.

En dat terwijl ze zo veel hebben, met of zonder auto’s. Want hoe vaker ik in de Cronjéstraat kom, des te meer ik ‘m waardeer: overdekte arcades, meer terzakekundig personeel achter de toonbank dan in vergelijkbare winkels in het centrum, lagere prijzen, speciaalzaken op velerlei gebied, minder decibellen uit de luidsprekers… Kom op Cronjémensen, hou op met dat zielige gekrakeel. Recht de ruggen, sta pal voor je straat. Neem een voorbeeld aan jullie paal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *