Ga naar de inhoud

Andere planeet

Wist u dit al? Volgens psychologen, die zulke dingen onderzoeken, denkt de gemiddelde man (en let wel, dit is een gemiddelde!) elke minuut drie keer aan neugen… nee, herstel, aan DEUGEN.

Zulke ‘gedachten’ kunnen allerlei vormen aannemen. ‘Valt er hier nog wat te deugen?’ denkt de man die binnenkomt op een feestje. Hij monstert de aanwezigen van de andere kunne en vraagt zich af welke geestelijke nood hij kan lenigen. Wat heeft hij hen te bieden? Een luisterend oor, een begripvolle blik, de troostende hand op de schouder? Of kan hij de naastenliefde met hen bedrijven in praktische zin? Zijn mouwen opstropen? Heeft dat meisje met de netkousen een bladderende dakgoot of een oude lekkende olietank in de tuin waarmee hij zou kunnen helpen?

Helaas overtreft het hulpaanbod vele malen de vraag. Een enkele gelukkige ‘scoort’, de meesten mannen lopen na afloop van het feest gefrustreerd en onbevredigd door de nacht naar huis, tevergeefs hopend uit een open raam een wanhopige verzuchting op te vangen. Noodsignalen, hulpkreten, ANWB-oproepen, vuurpijlen – ze zijn heus niet kieskeurig, verlenen maar al te graag hun diensten. Maar helaas…

In bed worden zij gekweld door woeste, soms perverse fantasieën, over hoe ze uitrukken met ladders, EHBO-koffers en reparatiesets – soms alleen, soms in teamverband.

Miljoenen mannen tussen de 12 en 82 jaar slijten hun dagen vervuld van een smeulend verlangen en slagen er niet in een uitlaatklep voor hun opgekropte deugdzaamheid te vinden. Ongebruikte goedheid hoopt zich wereldwijd op en moet worden doorgedraaid, overtollige vriendelijkheid wordt door het riool gespoeld.

In de vorige eeuw ontdekten wetenschappers het hormoon dat verantwoordelijk is voor het hulpinstinct. Deugesteron heet het. Bij onvoldoende deugesteronproductie is de man gespeend van alle nobele impulsen en opofferingszin.

Deugesteron kent ook een schaduwzijde: regelmatig gebeurt het dat twee potentiële hulpverleners elkaar de hersens inslaan om als eerste op de plek des onheils te arriveren. Op grotere schaal leidt rivaliteit tussen groepen door deugesteron-gedreven mannen tot onlusten en zelfs oorlogen.

Ja, zo is het op elke planeet wel wat.

Voorgelezen bij het Voorleestheater in café de Hoofdmeester op 20 april (thema: ondeugd)

1 reactie op “Andere planeet”

  1. Pingback: Marius Jaspers (blog Raarlems Dagklad):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *