Ga naar de inhoud

I + MOM

Mijn overbuurvrouw was in gesprek met twee collectanten van het Rode Kruis, zag ik toen ik mijn fiets van het slot haalde. Hoewel… gesprek? Ik hoorde niet wat ze zei, maar de irritatie in haar stem waaide over naar mijn kant van de straat.

De collectant – studentenleeftijd – sprak aanmerkelijk luider dan zij: “…het gaat wèl om tienduizenden vrouwen, hoor, dus waarom zou je…” Ik verstond niet alles, maar ook hij klonk getergd, alsof hij ze allemaal persoonlijk kende, die tienduizenden vrouwen. Ik stemde af op de discussie.
“Nee, jongens, nee, ik geef sowieso nooit aan de deur”, zei Hilda kordaat. Ze is een jaar of zestig en kan prima voor zichzelf opkomen, maar toen de collectant haar wederom trachtte af te bluffen, vond ik het moment gekomen om over te steken.

“Jullie zijn verkeerd bezig, jongens. Als iemand zó duidelijk weigert, kun je maar één ding doen. Dan ga je naar de volgende deur.” Ik zei het beheerst, streng. De woordvoerder reageerde als door een adder gestokken. “Ja, jíj bent lekker bezig!! Wat gaat het jou eigenlijk aan?” Ik herhaalde wat ik had gezegd, in iets andere bewoordingen en deed daarbij onwillekeurig mijn rugtas af. “Oh ja, ben jij er zo een – nou wil je zeker nog gaan vechten ook?”

Hier intervenieerde de tweede collectant. Hij overreedde zijn heetgebakerde compaan de aftocht te blazen (met argumenten die weinig vleiend voor mij waren). Hoe dan ook, ze liepen weg. Niet naar de volgende deur, zoals het een collectant betaamt, maar de hoek om. We keken ze na, maar ook in die straat ontplooiden ze geen verdere charitatieve activiteiten.i-love-mom-landinspage

Had ik twee idealisten op hun hart getrapt? De hagelwitte hesjes met het logo I+MOM vond ik later terug op het internet. Die zijn authentiek. De opbrengst van de bijbehorende campagne komt ten gunste aan… ja… moeders. In het Collecterooster van deze maand kon ik het Rode Kruis echter niet terugvinden. Na de Egelopvang (7 t/m 15 april) was de Hartstichting aan de beurt.

Nou, misschien doen ze in juni de rest van de straat. Dan staan ze wel ingepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *