Ga naar de inhoud

Hollands lelijkste?

Een duivels dilemma voor ons allemaal, rechtgeaarde en kromgeaarde Haarlemmers.

Want wat doe je als verstokt bavocentrist, als jouw eigen dierbare stadje meedingt naar een unieke uitverkiezing? En de eerste schiftingen glansrijk overleeft en zelfs soeverein doordringt tot de laatste drie? Dan ga je voor goud, toch? Dan steun je je stad in de finale door dik en dun, verblind door chauvinisme.

Maar nu de andere keerzijde van de medaille, zoals ik dat graag mag uitdrukken. Want in dit geval zijn we in de race voor een negatieve bekroning. Geen goud, zilver, brons. Niks eremetaal. Blik, schroot en oud roest staan op het spel. De VPRO-serie De Slag om Nederland bepaalt wat de lelijkste plek van ons land is en hieperdepiephoera/wee ons (doorhalen wat niet van toepassing is), een van de laatste kandidaten is de Brinkmann Passage.

Verloederd, uitgewoond, misbruikt, ontluisterd en goor- ja, de Brinkmann Passage is het allemaal, dat staat buiten kijf. Een onwelriekende, chronisch etterende zweer op de navel van de stad is het! Daar kan de overgebleven concurrentie, zijnde station Zoetermeer en winkelcentrum Stokhorst in Enschede, niet aan tippen qua verloedering en troosteloosheid, om maar te zwijgen van die andere kansloze losers, het Bos en Lommerplein (A’dam), de woontorens van Nesselande (R’dam) en de IJsselhallen – stedebouwkundige juweeltjes stuk voor stuk, vergeleken bij de B.P. aan onze Grote Markt.

Maar nu komt het. Het ondeskundig publiek (wij, u en ik!) heeft nog welgeteld 24 uur om te stemmen op de ‘winnaar’. En de vraag prangt o zo prangend, wat doen wij met onze 150.000 potentiële stemmen? Gooien we die na het vallen van de duisternis besmuikt in het Donkere Spaarne? Brengen we die (om de dreigende schande voor onze stad af te wenden) slinks uit op Enschede en Zoetermeer?

Of laten we de winnaarsmentaliteit die Haarlem door de eeuwen zo groot heeft gemaakt prevaleren en pakken we die prijs? Onder het motto ‘prijs is prijs’ en ‘verliezen doet altijd pijn’? Waarna we volgende week moeten aanschouwen hoe wethouder Ewout Cassee, peentjes zwetend, door die verwaten VPRO-blagen vies te kakken wordt gezet, natiewijd, op superbreedbeeld-TV? Of erger, hoe ze Muggenmeester Schneiders himself piepelen? Waarmee onze hele stad wordt bezoedeld?

Ai, au, ai, au, we zijn in een paradoxale rotspagaat gemanoeuvreerd, beste Raarlemmers. De tijd dringt, de minuten tikken weg; ik neem het ze niet kwalijk, ze kunnen niet anders, maar ik kom er echt niet uit. De RaDa-reda (radeloos) smeekt om een stemadvies.

P.S. Lees ook A-locatie, mijn Broodkast-column uit 2009 over de laatste winkelier van de Brinkmann Passage

4 reacties op “Hollands lelijkste?”

  1. De enige stem die ik zal uitbrengen is op het ABSOLUUT LELIJKSTE gebouw OOIT: Hoog Catharijne in Utrecht.

  2. Waarom Hoog Catharijne niet meedingt is duidelijk uit de doeken gedaan door de VPRO vanavond.
    Maar dan, de verkiezing dus. Wat mij stoort is dat de verkiezing niet helder is. Gaat het esthetisch gezien om de lelijkste plek van Nederland? Dat is vooral een smaak-kwestie. Lastig dus. Of gaat het om lelijk wanbeleid, en de daaruit voortvloeiende planologische ramp? Het programma Slag Om Nederland lijkt vooral over dat laatste te gaan, al lijkt de verkiezing juist weer om onderbuikgevoelens te draaien. Mijn dillema of je moet stemmen gaat er dus vooral over of men aan een dergelijk populistisch verkiezingkje moet meewerken. Maar wat betreft de Brinkmann, ja, daar is sprake van wanbeleid, misplaatst winstbejag en absolute smakeloosheid. Dus de verantwoordelijken zie ik, als Haarlemmer, graag op nationale televisie aan de tand gevoelt. Hoe plat de macht van de camera dan ook kan zijn…

  3. In Trouw, de papieren editie, van 9 mei, staat een hartbrekende stukje van Wim Boevink over de Brinkmannpassage-nominatie. Het stukje eindigt met…. ‘De sloophamer ligt klaar. Maar ooit, ergens in de jaren tachtig, was hier de illusie gepresenteerd van iets moois. Dat is zo intrigerend. Dat de lelijkheid altijd een aanvang had.’
    Moge de lelijkste winnen…

  4. Dit is een prijs die je niet zou moeten willen winnen! De prijs voor de minst originele prijsvraag gaat naar DSON!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *