Ga naar de inhoud

Kommaneuken

Kommaneuken kan het best als geheime zonde worden bedreven, onder de dekens, met een lichtgevende rode pen.

Vandaag doet de RaDa-reda het echter open & bloot, bij wijze van experiment, om te zien of iemand het vlammende pamflet van Jeroen Boer op de VVD-website alsnog redigeert.

Jeroen Boer is schaduwraadslid van de Haarlemse VVD-fractie en hij keert zich in zijn stukje fel tegen de conceptparkeervisie van wethouder Rob van Doorn (Groen Links), waarin sprake is van betaald parkeren in andere delen van de stad dan alleen het centrum. Boer oogst overweldigende bijval. Alle 90 (!) reagerenden zijn het met hem eens (met één uitzondering, waarover later meer). Ze razen en tieren alsof ze net een boete van €650 opgelegd hebben gekregen wegens vijf minuten met één wiel op de stoep parkeren, nota bene toen ze assistentie moesten verlenen bij de reanimatie van een bejaarde vrouw die bij de parkeermeter van ontsteltenis ineen was gezakt toen ze de exorbitante tarieven van wethouder van Doorn zag.

Niemand van de negentig die Jeroen Boer er behulpzaam op wijst dat hij het verschil tussen een beperkende en een uitbreidende bijvoeglijke bijzin niet kent. Dat er een verschil in betekenis bestaat tussen

A) VVD-ers, die uit hun mond stinken, zijn niet ministeriabel.
B) VVD-ers die uit hun mond stinken, zijn niet ministeriabel.

In geval A (uitbreidend) komen er geen VVD-ers in het kabinet, want ze hebben allemaal – partijbreed – slechte adem. In zin B (beperkend) zou Jeroen Boer, mits hij zijn tanden goed poetst, nog steeds in aanmerking komen voor een ministerspost. Unlike some! Waarmee, Jeroen, is aangetoond dat één nietige komma een andere wending kan geven aan je politieke loopbaan!

De RaDa-reda geeft de collega’s van de VVD-website in welwillende overweging Boers schotschrift nog eens na te vlooien op delinkwente komma’s. Ik maak vast een beginnetje:
‘U moet meer gaan betalen voor parkeren en minder parkeerplaatsen in uw wijk. Het zijn enkele voorstellen, die nu in de Parkeervisie staan.’
‘Dat is één van de voorstellen, die staan in de Parkeervisie voor Haarlem.’
‘Ook de tarieven voor bewoners, die een parkeervergunning hebben, moeten in stappen omhoog met een stijging van 25%.’
‘Wederom een voorstel in de Parkeervisie, waar wij geen voorstander van zijn.’

Gelieve wel de reacties intact te laten, met al hun spelfouten en andere vormen van taalvandalisme; die moeten als tijdsdocument beschikbaar blijven voor het NH-Archief – als kijkje in de ziel van het moderne parkeerslachtoffer.

Die ene dissident pik ik er hier nog even uit. Dat was Henk Sloos, die opmerkt: ‘Ik woon 2 hoog in de Koninginnebuurt. Maar…, en ik heb het voor de zekerheid nog even nagevraagd, als ik een grasmaaier koop krijg ik er van de gemeente geen tuin bij. Dat ligt blijkbaar heel anders bij een auto. Daar wordt van gemeentewege uit gratis 1,4 parkeerplaats bijgeleverd. Sterker nog, je kunt het via bepaalde politieke partijen kosteloos afdwingen.’

Daar ben ik het tot de laatste punt mee eens.

2 reacties op “Kommaneuken”

  1. Marius (RaDa-reda)

    Hoi Arno: Opkrikken is geen luxe – het is nog lang niet wat het was op het Oude RaDa. 1700 stukjes in de archieven of honderd, dat maakt verschil qua bezoekers. Overigens heeft Sanoma/Weblog.nl (schijnt het) nu laten weten dat ze die diakritische tekens niet meer kunnen repareren en dat ze de ontbrekende foto’s opgegeven hebben. De **^&&%$#@**@%!!!!
    Dus ik ben des te blijer met de backups!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *